Fiscul se poate intoarce impotriva cumparatorului pentru plata TVA!
“Vanzatorul este cel care are obligatia de a colecta TVA si de a varsa taxa la buget, nu cumparatorul. S-ar putea sa ne trezim ca Fiscul sa se indrepte si impotriva cumparatorului pentru plata TVA, in cazul in care nu are ce executa de la vanzator. Este prevazuta aceasta posibilitate in Codul Fiscal, la articolul 151”, a spus la videochat-ul incont.ro Cristian Radulescu, partener la firma de consultanta fiscala TaxHouse.
Obligatia de plata a TVA este doar pentru case noi. Ce inseamna casa noua din perspectiva impozitarii? In cazul unei locuinte, fie apartament, fie casa individuala, care a fost finalizata in 2007 de exemplu si pentru care s-a incheiat un proces verbal de receptie, de punere in functiune in acel an, se considera locuinta noua pana pe 31 decembrie 2008.
“Inainte de a incepe constructia unei locuinte, a unui bloc de locuinte pe care intentionam sa il vindem, avem obligatia sa ne inregistram ca platitori de TVA, chiar din momentul in care facem primele lucrari de constructie, daca, repet, avem intentia de a vinde ulterior acel imobil pe care il construim”, a mai explicat consultantul fiscal Cristian Radulescu.
In schimb, pentru inchiriere nu se plateste TVA, dar in momentul in care unul dintre acele apartamente va fi vandut se va putea pune problema platii TVA.
Controalele facute de ANAF au identificat 7.145 de persoane fizice care au facut un numar de 85.442 de tranzactii pentru care datoreaza circa 3,5 miliarde de euro TVA catre Fisc.
“Exista si 1.000 de romani care s-au inregistrat ca platitori de TVA de bunavoie si au platit deja TVA pentru imobilele vandute”, a declarat joi Sorin Blejnar, presedintele ANAF.
VEZI VIDEO: Cine trebuie sa plateasca TVA pentru tranzactii imobiliare? Afla aici!