Vezi aici raspunsurile avocatului senior specializat in real - estate Razvan Mircea (foto) de la Casa de avocatura Tuca, Zbarcea & Asociatii, una din cele mai mari firme de avocati din Romania.

Partea a doua a videochatului o gasesti aici!

Sinteza discutiei:


Majorarea plafonului ar putea duce la cresterea interesului, dar trebuie sa vedem si ce se intampla pe piata, insa diferente foarte mari fata de prima parte a programului nu ne asteptam sa fie.

Prima Casa va avea un impact pozitiv asupra constructiei de locuinte mai mult in cazul persoanelor fizice. Dezvoltatorii nu vor fi in mod special avantajati!

Daca diversi cumparatori agreeaza de la bun inceput in precontract si in contract ca dezvoltatorul sa le furnizeze utilitatile este greu ca apoi sa-si castige dreptul sa semneze cu cine doresc.

Ratele la dezvoltatori inseamna ca dezvoltatorul ramane proprietarul locuintei. Clientii sunt expusi la toate problemele pe care le-ar putea avea dezvoltatorul. Una dintre acestea este falimentul. Daca dezvoltatorul intra in insolventa sau faliment si nu a transferat dreptul de proprietate al imobilului catre client, atunci clientul ar avea, la randul sau, probleme cu creditorii. Cel mai bine este ca dezvoltatorul sa aiba ipoteca pe imobil, iar clientul sa aiba dreptul de proprietate.

In cazul imprumuturilor imobiliare la banca, clientul este proprietar pana in situatia ipotetica in care nu mai pot fi achitate ratele, iar banca trece la executare silita.

Daca un client a platit avans si dezvoltatorul a intrat in faliment, este posibil ca avansul sa fie pierdut, in cazul in care dupa vanzarea imobilului nu mai raman bani si pentru returnarea avansului, ci doar pentru creditori.

Daca dezvoltatorul nu-si mai poate plati ratele la banca, atunci banca poate cere scaderea preturilor, insa dezvoltatorul nu este obligat sa faca acest lucru.

Daca vrem sa ne protejam de un contract cu care nu suntem de acord, atunci ar fi bine sa precizam inca din antecontract ce forma va avea respectivul act. Putem stabili, asadar, inca din precontract clauzele din documentul final.

Banca poate pune poprire pe salariu, adica poate sa iti retina bani din acesta. Evident, in cazul in care clientul chiar nu are niciun venit, atunci se poate discuta cu banca, iar aceasta va astepta, se va renegocia contractul de creditare. Nici executarile silite nu sunt o solutie foarte fericita in conditiile actuale ale pietei imobiliare, in care nu se inghesuie nimeni sa cumpere.

TVA-ul este aplicabil din 2009. Daca imobilul a fost cumparat in 2008, dar plata s-a facut in 2009, atunci dezvoltatorul poate cere achitarea TVA-ului.

Preturile apartamentelor nu vor mai creste la nivelul din 2007 - 2008, daca este sa luam in calcul si ce se intampla "in afara". Depinde si de banci sa nu repete greseala de a mai da credite exagerat de mari.