Daca va aflati in una dintre aceste situatii sau daca aveti orice alte intrebari despre fiscalitate, puteti afla raspunsul din materialul video atasat, de la Cristian Radulescu, partener la TaxHouse.


Sinteza discutiei:

Cand realizam o tranzactie trebuie sa fim foarte atenti la implicatiile fiscale, la aspectul legal.

Vanzatorul are obligatia de a colecta TVA si de a varsa taxa la buget, nu cumparatorul.

Limita de doua tranzactii, peste care Fiscul considera ca tranzactiile au un caracter de continuitate, favorizeaza statul.

La tranzactiile intre persoane fizice nu se emite factura, deci nu se plateste TVA. Situatia se poate intoarce insa impotriva cumparatorului in acest caz.

Daca Fiscul nu poate obtine TVA de la vanzator, atunci il poate obliga pe cumparator sa plateasca aceasta taxa. Asta in cazul in care Fiscul nu are ce executa de la vanzator, potrivit articolului 151 din Codul Fiscal.

TVA poate fi de 5% sau de 19%. Cei care achizitioneaza o prima casa beneficiaza de TVA de 5%.

Cine construieste in vederea vanzarii devine automat persoana impozabila.

Inainte de a incepe constructia unei locuinte, a unui bloc de locuinte pe care intentionam sa il vindem, avem obligatia sa ne inregistram ca platitori de TVA, chiar din momentul in care facem primele lucrari de constructie.

Cand vindem un teren plus o constructie, ca unitate indivizibila, bunul cu valoarea mai mare da tratamentul de taxare ce va fi aplicat.

Pentru inchiriere nu se plateste TVA, dar in momentul in care unul dintre acele apartamente va fi vandut se va putea pune problema platii TVA.