Eurobank: Preturile locuintelor s-au redus pana la nivelurile din 2006. In ultimul an s-au stabilizat. Evolutia pe regiuni si orase in Romania
Preturile locuintelor s-au redus in medie cu 8,5% pe an, de la momentul de varf al pietei imobiliare, consemnat in trimestrul al doilea al anului 2008, cumuland o contractie totala de 41%. Astfel, nivelurile actuale sunt similare cu cele din 2006, potrivit Eurobank Property Services (EPS).
Indicele rezidential EPS arata ca in primul trimestru din 2014, preturile rezidentiale la nivel national au scazut cu 2% fata de trimestrul precedent, dupa o crestere trimestriala anterioara pozitiva.
Fata de primul trimestru din 2013, preturile s-au redus cu 0,6% (de la an la an), ceea ce indica o piata stabilizata, mai ales daca se ia in considerare tendinta sezoniera de a avea preturi reduse in sezonul rece.
"De la momentul de varf al pietei imobiliare, consemnat in cel de-al doilea trimestru al anului 2008, preturile rezidentiale la nivel national au inregistrat scaderi medii anuale de -8,5%, cumuland o scadere totala de 41%, preturile actuale fiind la nivelul celui de-al doilea si celui de-al treilea trimestru din 2006, chiar inainte de «bula imobiliara»", se arata intr-un comunicat al EPS.
Cum au evoluat preturile in Capitala si restul tarii
Preturile pentru zona centrala au ramas stabile in trimestru I al anului, dupa o fluctuatie a indexului in trimestrele anterioare, si au inregistrat o crestere de 2,5% fata de primul trimestru din 2013 (de la an la an), stabilind o tendinta de crestere a pietei de top la nivel national pentru o perioada de peste un an.
Pe de alta parte, preturile pentru zona periferica a Bucurestiului au continuat sa inregistreze scaderi mai mari decat nivelul national, ajungand pana la 2,3% in perioada mentionata. In mod similar, preturile rezidentiale din Ilfov s-au redus cu 2,1% fata de primul trimestru din 2013 (de la an la an).
Cea mai semnificativa crestere a preturilor rezidentiale, la nivelul diviziunilor regionale ale indexului rezidential EPS, este inregistrata de partea de nord, 2% fata de trimestrul precedent si de 5,6% (de la an la an) fata de perioada similara a anului trecut, avand o tendinta consecventa de crestere incepand cu mijlocul lui 2012.
Zona de nord este diviziunea cu cele mai mici preturi rezidentiale la nivel national si cresterea recenta poate fi explicata prin faptul ca ajustarea preturilor a fost inceputa inaintea celorlalte diviziuni.
Si in centru preturile au crescut cu 2% de la an la an, fara fluctuatii semnificative ale indexului.
Moldova si Muntenia au inregistrat, de asemenea, un comportament stabil al preturilor timp de mai multe trimestre.
Cele mai abrupte scaderi de preturi au fost inregistrate de diviziunea Vest (3,8%), urmata de Sud si de Bucuresti & Ilfov. Restul diviziunilor prezinta un index cu reduceri moderate de preturi.
Dintre marile orase regionale ale Romaniei, Ploiesti a inregistrat cea mai mare crestere a preturilor rezidentiale, cu o rata de 7,5%, fata de perioada similara a anului precent, acesta fiind urmat de Brasov, Constanta si Galati.
Cele mai abrupte scaderi de preturi in aceeasi perioada au fost inregistrate de Braila, Oradea si Craiova, desi in cazul primelor doua orase evolutiile inregistrate de index par sa fi fost afectate de fluctuatii aleatorii. Restul oraselor prezinta preturi stabile. Dintre tipurile de proprietati analizate de indicele rezidential EPS, apartamentele au avut performante sub nivelul mediu, atat in Bucuresti, cat si la nivel national, fata de acelasi trimestru al anului trecut. Proprietatile noi din Bucuresti au ramas relativ stabile in ultimele 4 trimestre, iar la nivel national proprietatile noi au fost afectate mai puternic in comparatie cu indicele national general. Eurobank Property Services este o subsidiara a grupului Eurobank.