Dezvoltatorii imobiliari au reinceput sa cumpere terenuri pentru proiecte rezidentiale. Garsonierele si apartamentele cu 2 camere, printre cele mai cautate
Dupa ce anul trecut Romania a avut cea mai mare scadere a pietei imobiliare, 2014 incepe cu o usoara dezghetare a pietei. Marii dezvoltatori sunt, din nou, interesati sa cumpere terenuri la periferia oraselor, pentru a construi noi ansambluri de locuinte. Cele mai multe sunt garsoniere si apartamente de doua camere, care au suprafete mici. Constructorii incearca astfel sa se incadreze in plafonul programului Prima Casa de pana la 75.000 de euro, pentru care cererea este in crestere.
Cele mai cautate terenuri sunt cele de la periferia oraselor, dar care beneficiaza de infrastructura si acces la mijloacele de transport in comun.
"Am reluat dezvoltarea tocmai in ideea in care am resimtit in piata in ultima perioada, mai ales in ultimele luni, un interes crescut atat din partea persoanelor care vin prin credite Prima Casa, cat si a celor care, in ultimii ani, au economisit si acum sunt dispusi sa cumpere o locuintea noua", spune Alexandra Manea, reprezentant al unui dezvoltator imobiliar.
Una dintre cele mai cautate zone in ceea ce priveste achizitia de terenuri este aici in Militari. Daca in 2008, pretul unui metru patrat ajungea pana la 600 euro, acum nu depaseste 200 euro, si cu cat se indeparteaza de mijloacele de transport in comun, scade pana la 50 euro. Din cele 25 de hectare scoase la vanzare aici, pentru 13 exista deja contracte in curs de finalizare.
Fata de 2008, anul de boom imobiliar, preturile pentru terenuri au scazut chiar si cu 90%. In Baneasa, de exemplu, un metru patrat costa intre 300-400 euro, in Pipera pana in 300 euro, iar Soseaua Alexandriei si Theodor Pallady pornesc de la 50 de euro.
"Acum observam insa o revenire pentru astfel de terenuri mari si sunt cativa investitori poate 3-5 si romani si internationali care se uita sa achizitioneze terenuri mari pentru proiecte rezidentiale de scara mare", explica Sînziana Oprea, reprezentant companie consultanta imobiliara.
Si in Cluj cererea a crescut si ca urmare terenurile sunt mai scumpe. In 2011 un metru patrat de teren in zona periferica a clujului fara utilitati si infrastructura costa 40 euro acum aici preturile s-au dublat. Insa in apropiere de centrul orasului valoarea terenurilor a ramas neschimbata din 2012 adica intre 100 si 300 euro metrul patrat.
In anul 2008, in Bucuresti de exemplu, o garsoniera costa 82.000 euro iar acum in aceeasi zona putem achizitiona un apartament de 3 camere cu doar 60.000 euro. La Brasov, in urma cu 5 ani, un apartament cu 2 camere costa 83.000 euro iar acum, unul cu 4 camere costa 59.000. Si la Cluj apartamentele cu 4 camere sunt mai ieftine decat cele cu doua carmere acum 5 ani.