Provizioanele constituite anul trecut s-au ridicat la 2 miliarde de lei, dar gradul de acoperire a creditelor neperformante a crescut la 69%.

"In anul 2013, sistemul bancar romanesc a continuat sa parcurga o faza de consolidare. In ultimele 12 luni, la nivelul sistemului a avut loc o scadere a volumului creditelor (-4,2%), determinata de evolutia sectorului corporate, in paralel cu o crestere dinamica a depozitelor (+7,4%), in special pe piata clientilor companii (+10,1%)", se arata in comunicatul BRD remis Bursei de Valori Bucuresti, citat de Mediafax.

Volumul creditelor brute acordate de BRD clientelei de persoane fizice a atins 17,2 miliarde lei, in crestere cu 1% (in comparatie cu o scadere de 2% la nivelul sistemului bancar). Activele bancii insumau 47 de miliarde lei, in scadere cu aproape 900 milioane lei fata de 2012.

"Gratie pozitiei de lider in programul «Prima Casa», volumul creditelor imobiliare a crescut cu 20,4%, semnificativ peste media pietei (+8.9%), ceea ce a condus la o crestere cu 1,7 puncte procentuale a cotei de piata. In privinta creditelor corporate, cererea redusa a determinat o scadere de 12,5% a volumului creditelor brute, pana la 16,3 miliarde lei", se mai spune in comunicat.

Pe parcursul anului trecut, depozitele au inregistrat o crestere de 12,8%, la 36,14 miliarde lei, comparativ cu o dinamica de 7,4% la nivelul pietei.

"Cu un raport credite/depozite care s-a imbunatatit pana la 76,8% la sfarsitul anului 2013 (- 22 puncte procentuale comparativ cu anul 2012), BRD a continuat sa-si intareasca structura bilantiera si sa-si consolideze gradul de autonomie financiara", se mai arata in comunicat.

Venitul net bancar a scazut cu 6,9% comparativ cu 2012, in special din cauza diminuarii marjei nete de dobanda. Veniturile din dobanzi s-au situat la 1,64 miliarde lei, in coborare cu 11%.

"Aceasta evolutie a fost determinata in principal de contractia volumului creditelor nete pe segmentul corporate", se arata in comunicat.

Venitul net din comisioane a scazut cu 4,7%, la 737 milioane lei, in mare masura din cauza incetinirii activitatii de creditare.

In anul 2013, banca a reusit sa mentina un control strict al costurilor, care a condus la o reducere cu 5,6% a cheltuielilor operationale, aspect care a permis mentinerea raportului cost/venit la un nivel scazut (47,1%, sub media pietei).

"In contextul scaderii valorii garantiilor si al cresterii proportiei expunerilor aflate in insolventa, banca si-a consolidat nivelul acoperirii cu provizioane a creditelor neperformante (de la 51,9% in 2012 la 68,9% la sfarsitul anului 2013), efort care s-a tradus printr-un cost al riscului ridicat la nivelul portofoliului de credite pentru IMM-uri", se mai spune in comunicat.

Cu o baza de capital solida, banca pastreaza un nivel confortabil al adecvarii capitalului, de 14,3% (+0,3 puncte procentuale), semnificativ superior cerintelor reglementare.

Societe Generale a raportat profit dublu fata de asteptarile pietei pentru trimestrul al patrulea

Societe Generale, a doua mare banca franceza, a inregistrat un profit net de 322 milioane euro in ultimele trei luni ale anului trecut, aproape dublu fata de estimarile analistilor, datorita performantelor mai bune ale diviziilor de consumer banking din Franta si Rusia, transmite Bloomberg.

In perioada corespunzatoare a anului anterior, banca raporta o pierdere de 471 milioane euro, cauzata in principal de deprecierea unei participatii la un broker de derivate financiare si de provizioane.

Media estimarilor a noua analisti contactati de Bloomberg indica un profit net de 163 milioane euro pentru trimestrul al patrulea din 2013.

Rezultatele Societe Generale, prezenta in Romania prin BRD, subliniaza "robustetea" bancii, care se afla "intr-o pozitie din care poate profita de oportunitatile de crestere, in 2014 si dincolo de acest orizont", a declarat intr-un comunicat directorul general al grupului, Frederic Oudea, citat de Bloomberg.

Economia europeana traverseaza o perioada de revenire dupa o recesiune indelungata, situatie care favorizeaza rezultatele Societe Generale in zona de consumer banking. Veniturile bancii au crescut in Franta si Rusia in principal datorita atragerii de depozite. Societe Generale a precizat de asemenea ca a realizat mai mult de o treime din reducerile de costuri planificate pana in anul 2015, de 900 milioane euro pe an.

Actiunile bancii au deschis miercuri la Paris in urcare cu peste 2%. In ultimele 12 luni, cotatia bursiera a Societe Generale a avansat cu aproximativ 40%, banca inregistrand o capitalizare de piata de 35,4 miliarde euro la finele sedintei de marti. In aceeasi perioada, actiunile BNP Paribas, cea mai mare banca franceza, au avansat cu 35%, in timp ce indicele Bloomberg al industriei financiare europene a urcat cu 15%.

Pe ansamblul anului trecut, profitul net al Societe Generale a crescut de 2,8 ori, de la 790 milioane euro la 2,17 miliarde euro.