De exemplu, la Unirii, in centrul Capitalei, pot exista diferente chiar foarte mari intre pretul cerut pe metrul patrat de vila si cel solicitat pentru metrul patrat dintr-un apartament. O vila cu sase camera si trei dormitoare de la Unirii – Horoscop cu suprafata utila de 170 de metri patrati costa, de exemplu, 220.000 de euro adica 1.294 euro pe metrul patrat. Aproape un chilipri, spun agentii imobiliari!

Vila se vinde si cu terenul din curte cu tot, care este inclus in pret, potrivit anuntului pe de imopedia.ro si in plus are subsol cu pivnita si crama amenajata, parter, care contine un living, 2 camere, 3 holuri, bucatarie, 2 grupuri sanitare si o mansarda cu 3 dormitoare, hol, grup sanitar si pod. Suna bine, nu?

Trecem mai departe la apartamentul luat spre comparatie, care este tot la Unirii, dar putin mai departe de vila in cauza! Astfel, respectivul apartament de la Unirii, este scos la vanzare tot pe imopedia.ro, de catre agentia imobiliara mandatata, la un pret de 430.000 de euro negociabil, deci aproape dublu fata de vila! Vezi anuntul aici!

Potrivit imopedia.ro, pretul vilelor din zona de vest a Bucurestiului, care cuprinde Drumul Taberei, Ghnecea, Grivitei, Militari, Soseaua Alexandriei sau Crangasi, calculat pe metrul patrat, a ajuns la acelasi nivel cu cel solicitat de proprietarii de apartamente, in timp ce in sudul Capitalei, care include Berceni, IMGB, Rahova, Sebastian, Aparatorii Patriei, Ferentari sau Oltenitei, locuintele la bloc sunt scoase la vanzare la preturi mai mari decat ale caselor.

In sudul orasului, pretul mediu cerut de proprietarii apartamentelor este de 930 euro pe metrul patrat, ceea ce inseamna ca s-a inregistrat o scadere de 29% comparativ cu prima luna a anului trecut si de 5% fata de iulie 2009.

In ce priveste casele si vilele vechi, acestea se vand mai ieftin decat apartamentele vechi, in aceasta zona proprietarii cerand 810 euro pe metrul patrat.

Autorii analizei afirma, de asemenea, ca in urma crizei imobiliare metrul patrat pentru o vila din vestul Bucurestiului este scos la vanzare la acelasi pret cu un apartament in aceeasi zona.

In partea de nord a Bucurestiului (Aviatiei, Baneasa, Buftea, Centura Nord, Bucurestii Noi, Nordului, Pajura, Straulesti etc.), incluzand aici si zona de periferie, pretul mediu pe metru patrat al apartamentelor a atins valoarea de 1.250 euro, cu 240 de euro mai mic decat cel al vilelor, in timp ce in estul orasului (Dristor, Colentina, Tei, Salajan, Pantelimon, Titan etc.) diferenta este de 210 euro/mp, respectiv 1.000 euro la locuintele la bloc si 1.210 euro/mp pentru o casa pe pamant.

Analiza arata, de asemenea, ca in ciuda evolutiilor pietei imobiliare din ultimii doi ani, in Bucuresti proprietarii isi permit sa ceara si patru milioane de euro pentru o proprietate cu destinatia locuinte.

In general, daca luam spre comparatie si ofertele de pe magazinuldecase.ro, ajungem la concluzia ca in Bucuresti, oricat de parte ar fi de centru sau oricat ar fi de mici, proprietarii cer pe vilele lor cel putin 100.000 de euro, fiind un prag psihologic foarte greu de trecut! Vezi AICI!

Ne intoarcem pe imopedia,ro, aici, cea mai scumpa proprietate ultracentrala, aflata in baza de date a portalului, este o vila din zona Dacia, cu 11 camere si o suprafata de 2.390 metri patrati si un teren de 795 metri patrati de teren, scoasa la vanzare cu patru milioane euro.

Printre cele mai scumpe proprietati listate pe site-ul Imopedia.ro se afla un duplex construit in 2004, in cartierul Primaverii, cu o suprafata de 252 metri patrati utili, pentru care proprietarul cere doua milioane euro si un penthouse in aceeasi zona, de 355 metri patrati utili, intr-un bloc construit in 1997, scos la vanzare la 1,5 milioane euro.

Tot 1,5 milioane de euro spera sa obtina si proprietarul unui apartament de 675 metri patrati din zona Unirii (Mitropoliei), dar si cel care vinde un apartament cu patru camere, de 623 metri patrati construiti, situat intre Parcul Verdi si Lacul Floreasca.

Zona Bucurestiului Pretul mediu cerut la vile/mp Pretul mediu cerut la apartamente/mp
Vest 950 euro 950 euro
Sud 930 euro 810 euro
Nord 1.250 euro 1.490 euro
Est 1.000 euro 1.210 euro
Centru 1.190 euro 1.840 euro

Sursa: imopedia.ro

Incont.ro, disponibil si in varianta pentru mobil: m.incont.ro!