"Incheierea programului «Prima Casa» creaza premisele unei scaderi accelerate a preturilor in cartiere in urmatorul interval de aproximativ 3 luni, atat cat este estimat pana la epuizarea fondurilor disponibile prin acest program guvernamental. Peste 70% din totalul cererii solvabile existente astazi pentru oferta disponibila in anumite cartiere din capitala s-ar putea evapora o data cu stoparea programului. Pana in momentul reintalnirii cererii solvabile cu oferta disponibila, putem anticipa o deconectare a unei bune parti a pietei imobiliare de la tranzactionare. In lipsa solutiilor de creditare, pe termen mediu, efectul de scadere a preturilor poate fi resimtit in toate zonele din Bucuresti", se arata intr-un comunicat al HomeFinders.ro, citat de Mediafax.

Portalul, specializat in achizitia de locuinte, a realizat un studiu in perioada mai 2012-mai 2013 pe un esantion de peste 464 de cumparatori de locuinte in Bucuresti, pentru a stabili cati dintre ei pot finanta achizitionarea locuintei doar prin programul "Prima Casa".

Din studiu a reiesit ca 167 persoane dintre cei intervievati (adica 36%) tinteau o achizitie de locuinte in cartiere vechi, iar pentru mai mult de 70% dintre aceste persoane bugetele de achizitie erau asigurate de programul "Prima Casa".

"Au aparut in piata proprietari care nu vor sa-si asume riscul de a amana vanzarea in contextul epuizarii fondurilor disponibile Prima Casa si accepta sau chiar propun un nivel mai scazut al preturilor pentru a fi competitivi in raport cu celelalte oferte", a declarat Matei Malos, managing partner HomeFinders.ro.

De asemenea, acesta nu exclude un blocaj total in trimestrul patru din 2013 in zonele in care cererea solvabila este mult mai redusa fata de oferta disponibila pe piata.

Potrivit HomeFinders.ro anul trecut au fost tranzactionate 22.000-24.000 proprietati in Bucuresti, aproximativ 40% fiind finantate prin programul "Prima Casa".

Valoarea finantarilor acordate prin programul "Prima Casa" in acest an a ajuns la 490 milioane euro, pentru 13.000 de beneficiari, iar pentru acest an mai sunt disponibile fonduri de 300 de milioane de euro, care se vor epuiza insa in trei luni, daca se va mentine ritmul actual de contractare.