In 2013 au fost depuse 6.000 de cereri, valoarea finantarii fiind de 210 milioane de euro. In 2012 cererile depuse au totalizat 1,01 miliarde de euro, pentru 27.000 de dosare, conform datelor prezentate miercuri de Irina Constantinescu, director coordonator Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

"La ritmul in care se acorda garantiile suma ar ajunge pentru tot acest an. Toate bancile care solicita suplimentarea banilor primesc bani in functie de ritmul creditarii. Daca se vor mentine aceleasi conditii banii vor ajunge pentru tot anul. Suma de 572 milioane de euro reprezinta fonduri alocate deja bancilor", a declarat Constantinescu, la o conferinta pe teme imobiliare.

Ea a aratat ca Fondul primeste circa 100 de dosare pe zi. Referindu-se la posibilitatea modificarii programului "Prima Casa" in "Noua Casa", Constantinescu a aratat ca Fondul a recomandat in cadrul consultarilor care vizeaza acest program sa se aiba in vedere incurajarea achizitiilor de constructii noi.

"Acest program a fost unul de sprijin, dar nu poate continua in aceste conditii. Trebuie sa vedem ce se poate face cu banii respectivi pentru a se incuraja anumite sectoare, nu trebuie sa sustinem la nesfarsit doar piata veche", a adaugat reprezentantul Fondului.

Potrivit datelor FNGCIMM, ponderea imobilelor noi (construite dupa 2008) a crescut de la mai putin 30% in primii ani la 34% in 2012.

In functie de numarul de camere, preponderent au fost achizitionate prin program cel cu 2 camere (51% pe total program), urmate de cele cu 3 camere.

Circa 70% dintre beneciari au varste de 25-35 de ani, fapt care tine de eligibilitatea de a contracta un credit pe 30 de ani. La acest capitol se remarca o scadere in ultimul an a ponderii persoanelor sub 25 de ani care acceseaza un credit prin "Prima Casa", ceea ce arata ca tinerii au acces mai greu la creditare si nu reusesc cu veniturile pe care le au sa acceseze un imprumut bancar.