"Oamenii trebuie avertizati, mai ales ca in ultima perioada sunt tot mai multi dezvoltatori care incearca sa vanda la costuri de constructie sau sub acestea, locuinte care sunt doar pe hartie sau pe jumatate terminate. Ceea ce inseamna ca din start isi asuma un risc de a nu ajunge sa locuiasca vreodata in locuinta respectiva. Si asta pentru ca tot mai des auzim din partea dezvoltatorilor imobiliari de blocaje financiare, insolvente si poate in curand chiar de falimente", spun expertii in domeniu consultati de incont.ro.

"Nu va lasati antrenati in jocul facut de proprietarii care scot la vanzare pentru preturi incredibile ansambluri care nu exista decat pe hartie sau care nu sunt finalizate pentru ca s-ar putea sa va treziti ca ati dat bani pe aproape nimic", a declarat unul dintre specialistii chestionati.

ATENTIE MARE ca tepele imobiliare sunt aproape o moda si tot mai multi oameni din intreaga tara anunta ca au fost pacaliti.

"Pe rolul instantelor, procesele prin care clientii dau in judecata dezvoltatorii sunt din ce in ce mai multe. Situatia clasica e aceea in care se incalca termenele de predare din cauza ca dezvoltatorii nu mai pot onora ce au scris in contracte, nemaiavand bani din diverse motive", explica Romeo Cosma, managing partner la Casa de avocatura Cosma&Asociatii si avocat specializat in imobiliare.

Dana si Mihai B., doi tineri din Sibiu proaspat casatoriti, au la ora actuala pe rolul instantelor trei procese, toate trei legate de mansarda pe care trebuiau deja sa o locuiasca de circa un an de zile.

Au platit 30.000 de euro cu un credit bancar catre o firma care trebuia sa le livreze la gri o mansarda, numai ca desi a trecut un an de cand mansarda trebuia finalizata, s-au trezit ca in lipsa actelor care sa le ateste ca sunt proprietari, viitoarea lor casa este solicitata ca si sechestru asigurator de catre o terta persoana, creditor al firmei constructoare, care vrea sa dobandeasca locuinta pentru a o vinde.

Nu sunt singurii aflati intr-o situatie de acest fel, intrucat firma constructoare are aproape 250 de apartamente pe care nu a mai reusit sa le finalizeze.

"Ia in concesiune terase de blocuri vechi pentru a face mansarde. Cauta cumparatori si aduce alte firme pentru fiecare lucrare si vinde la gri sau semi-finisat. Noi am luat la gri pentru ca finisarile lui sunt de proasta calitate si am facut un ante-contract acum 2 ani, dar nu a respectat nimic din contract. Ne-am trezit cu sechestru pe terasa adica pe podelele apartamentului pentru ca nu au fost declarate la Cadastru ca fiind 5 apartamente vandute si altcineva a dat constructorul in judecata pentru 9.000 de euro, a castigat si i-a pus sechestru pe bunuri", povesteste una dintre victime.

"Noi am mers pe buna credinta dintre cumparator si vanzator. Din ce stim, te protejezi prin documentele facute la notar, dar daca el nu le respecta, singura posibilitate e datul in judecata. Ceea ce inseamna alti bani cheltuiti tot de noi", mai spune persoana in cauza.

Avocatul Romeo Cosma arata ca, teoretic, cei pagubiti pot recupera si banii cheltuiti pe proces, avocati s.a.m.d., cerand in instanta despagubiri si pentru aceste cheltuieli de la constructorul in cauza, "dar pentru ca banii sa poata fi recuperati, constructorul ar trebui sa aiba si din ce sa-i dea".

"Daca ai castig de cauza, poti sa-ti vezi si banii inapoi, dar nu e obligatoriu. Iti vei vedea banii inapoi numai daca mai sunt ceva bani pe numele constructorului sau daca se mai poate executa ceva aflat pe numele sau", explica Romeo Cosma.

El adauga ca in cel mai bun caz, in urma procesului de faliment, care poate dura, cel mai probabil, de la 2 la 4 ani, poate veni un alt constructor care sa preia proiectul si sa-l duca la capat, dar e posibil sa-l faca dupa un alt plan.

"Acesta nu este decat un singur tip de caz. In alte cazuri, constructorii nu respecta conditiile de livrare sau dotarile convenite. Tocmai de aceea, in ultima perioada, sunt tot mai multe procese", mai afirma avocatul.

Sfatul specialistilor este sa incercati pe cat posibil ca daca nu lucrati cu un agent imobiliar specializat sau nu sunteti dispus sa alocati mult timp si resurse ca sa verificati constructorul si situatia lui financiara, SA NU MAI CUMPARATI "case de pe planseta" macar pana nu trece criza.

Dan Negulescu, presedintele Asociatiei Profesionale a Agentilor Imobiliari din Romania (APAIR), recomanda, bineinteles, contractarea unui agent imobiliar profesionist care sa va ajute in demersul de a va proteja contra escrocilor sau tepelor.

"Sunt si multi agenti imobiliari neprofesionisti. De aceea, cel mai bine este sa-l alegeti dupa recomandari, abilitati si tipul de servicii oferite. Mai sunt si alte elemente care trebuie luate in calcul, dar acestea sunt principalele", explica Dan Negulescu.

El va avertizeaza ca nu trebuie sa va grabiti sa dati banii pentru ca "dezvoltatorii acum mai mult ca niciodata au un singur interes: sa vanda".

"Nu-i intereseaza cui vand si in ce conditii, ci doar vor sa vanda si va puteti trezi o victima colaterala a lacomiei sau disperarii acestuia", puncteaza seful APAIR.

El adauga ca trebuie "facuta o documentare cat mai serioasa si asupra proiectului, dar si asupra constructorului si subcontractorilor esentiali".

"Trebuie sa stiti ce surse de finantare are proiectul si in ce faza sunt si pana cand ajung, daca sunt sau nu sunt suficiente. Nu uitati ca este achizitia cea mai importanta pe care probabil o veti face in viata dumneavoastra si trebuie sa fiti atent la absolut toate aspectele si sa nu va permiteti sa luati o decizie proasta", mai arata Dan Negulescu.

La randul sau, avocatul Romeo Cosma va sfatuieste ca in cazul in care cumparati o locuinta pe hartie sa va puneti totusi in contract clauze care tin de timpii de executie, despagubiri in caz de intarzieri, alte materiale decat cele convenite si alte greseli de executie.

Alte cazuri de tepe

La Timisoara, Celebrity Group s-a angajat sa construiasca un bloc, in care un metru patrat costa circa 400 de euro si care trebuia terminat la sfarsitul anului 2006. 

Insa, blocul nu a mai fost construit niciodata, iar cei 200.000 euro incasati de la clienti nu au mai putut fi returnati. 

Sute de clienti au ramas fara case si cu banii luati.

Tot la Timisoara, acelasi escroc sia- continuat afacerile si a construit fundatia pentru un alt bloc, dintr-o serie de trei, pentru a le arata clientilor ca se lucreaza, dupa care a inceput imediat sa vanda apartamente in al doilea bloc.

Pe hartie, al doilea bloc era format din 33 de apartamente insa multe dintre ele au fost vandute de mai multe ori, in total catre 84 de pagubiti, iar dintr-un alt bloc unul dintre apartamente a fost vandut de 6 ori.

Preturile de vanzare erau cu cel putin 20% mai scumpe, la momentul respectiv.

Acesti bani nu vor mai fi recuperati niciodata, avand in vedere ca cele trei firme se afla in faliment, singura reparatie fiind cea morala, respectiv judecarea si condamnarea celor care au tras o asemenea teapa.

O companie care dezvolta proiectul Belleview in Sinaia a intrat in faliment ca urmare a datoriilor de 30 de milioane de euro pe care le avea catre furnizori, iar proprietarii au fugit din tara fara sa dea niciun ban inapoi.

Sunt 150 de oameni care au incercat in zadar sa afle cum pot intra in posesia banilor pierduti, dar s-au trezit doar cu usi inchise in nas.

Nici agentul de vanzari, nici banca finantatoare si nici Primaria, partener cu terenul in proiect, nu admit ca ar avea vreo implicare in proiect si sustin ca nu mai au nici o responsabilitate.
.
Alte 100 de familii din Cluj nu-si pot recupera banii de la un constructor deoarece contractele nu au fost autentificate.

Sute de clujeni care au platit zeci de mii de euro unui dezvoltator imobiliar s-au trezit si fara apartamente, si fara posibilitatea de a-si recupera banii.

Care a fost schema? Constructorul si-a cesionat afacerea si a disparut, iar antecontractul semnat la notar nu are valoare, fiind autentificate doar semnaturile celor doua parti, nu si continutul "contractului".

Specialistii atrag atentia ca diferenta dintre legalizarea semnaturii si legalizarea de autentificare este uriasa. In cazul primei proceduri, documentul nu are o valoare mai mare decat o intelegere intre doua persoane, iar in cel de-al doilea caz totul se schimba.

Reclamatii la ANPC

De la inceputul anului si pana pe 6 sept a.c., la ANPC, au fost inregistrate 17 petitii, referitoare la serviciile prestate de catre dezvoltatorii imobiliari.

Pana la aceasta data, au fost solutionate toate cele 16 petitii, dar numai 11 dintre acestea au fost considerate ca fiind intemeiate, se arata intr-un raspuns al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) adresat incont.ro.

"Pagubitii" au reclamat dezvoltatorii si la ANPC pentru depasirea termenelor limita de finalizare a constructiei, neplata penalitatilor prevazute pentru nerespectarea contractului, pentru obligarea incheierii unui contract de administrare cu firma impusa de dezvoltator, la tarife foarte ridicate, dar si pentru neincheierea contractelor cu furnizorii de utilitati pe numele proprietarilor.

De asemenea, cumparatorii au acuzat si nerespectarea termenelor pentru aducerea la conformitate a lucrarilor.

ANPC a pornit investigatiile si au constatat mai multe deficiente. Ca urmare, mai multe firma de constructii din Iasi, Bacau si Bucuresti au primit amenzi in valoare de 11.000 lei.