Pe locul doi figureaza ofertele dublate si mai apoi ofertele cu pret incorect sau cele care sunt promovate, desi nu mai sunt valabile. Astfel de oferte reprezinta alte motive de nemultumire care ii descurajeaza pe cei care se gasesc in cautarea unui imobil.

Urmeaza lipsa de transparenta a practicilor agentiei prin evitarea afisarii comisionului aplicat atat cumparatorului, cat si vanzatorului pentru serviciile pe care le presteaza.

Ascunderea viciilor pe care le are imobilul, respectiv prezentarea unor date ireale cum ar fi introducerea suprafetei construite in locul suprafetei utile sunt practici, de asemenea, neapreciate de consumatorul final.

Cumparatorii isi doresc de asemenea ca agentul sa fie in permanenta in contact cu proprietarul astfel incat sa poata oferi detalii concrete de la primul telefon, fara a mai solicita un interval suplimentar de timp. Nici acest lucru se se intampla!

Potrivit www.imobiliare.ro, principalul portal imobiliar din Romania, acest top al nemultumirilor cumparatorului final  "indica nevoia introducerii unui standard al profesiei de agent imobiliar".

 „Ceea ce se asteapta de la agentul imobiliar care activeaza pe piata din Romania sunt lucruri firesti, multe dintre ele reglementate prin lege in alte tari europene. Cei care doresc sa apeleze la o agentie imobiliara asteapta valoare adaugata sustinuta prin corectitudine, transparenta si seriozitate. Cu alte cuvinte initiativele despre care se vorbeste in prezent legate de introducerea unui cod de etica sau a unui standard care sa fie adoptat de agentii imobiliari profesionisti ar trebui sa reprezinte o intrare in firesc a sectorului imobiliar”, explica Adrian Erimescu, directorul general al www.imobiliare.ro.

Topul nemultumirilor este efectuat pe baza unui sondaj adresat clientilor care au contactat agentii imobiliare in vederea efectuarii unei tranzactii imobiliare in perioada martie-aprilie 2010 prin intermediul portalului www.imobiliare.ro.

Dezbatere publica – Codul Etic al brokerului imobiliar

In acelasi timp, Asociatia Brokerilor Imobiliari (ABI) a demarat o campanie menita sa standardizeze activitatea din domeniul imobiliar.

In acest sens, ABI pregateste lansarea Codului Etic al brokerului imobiliar, ce urmeaza a fi principalul instrument de formare a conduitei de broker.

Odata cu adoptarea Codului, se urmareste realizarea unui set de reguli clare si transparente care sa fie respectate cu rigurozitate de catre brokerii imobiliari pentru a interactiona mai bine cu publicul.

Daca aveti ceva de spus sau credeti ca merita sa fie aflat de catre brokerii imobiliari, sesiunea de discutii este deschisa pana pe 20 mai si este gazduita de situl asociatiei: www.abi.org.ro!