Consultant imobiliar: "Sfaturile date clientilor in 2007-2008 nu au fost intotdeauna cele mai bune"
Piata imobiliara se afla intr-o stare de normalitate, si nu una de criza, crede Razvan Gheorghe, unul dintre cei mai vechi consultanti in domeniu. Specialistul recunoaste insa ca sfaturile date clientilor inainte de criza nu au fost intotdeauna cele mai bune si ca veniturile de atunci nu vor mai reveni niciodata, noteaza Mediafax.
"Nu exista criza, asta este situatia normala. Nu mai facem niciodata 5 milioane de euro afaceri, ca in 2008, cand am atins maximul. Lumea agentilor imobiliari s-a schimbat, un client asteapta plus valoare de la noi, lucruri cu consisenta, nu brokeraj", a spus Razvan Gheorghe, citat de Mediafax.
El a vandut la inceputul anului 2007 grupului american Cushman & Wakefield firma sa Activ Consulting, operatiuni pe care le-a rascumparat recent, in conditiile in care grupul american a decis sa renunte la biroul propriu din Romania si sa pastreze doar asocierea cu noua firma a consultantului – Activ Property Services. Decizia a venit dupa trei ani la rand de pierderi inregistrate pe piata locala. Contractul de licenta incheiat cu grupul american este pe perioada nedeterminata si include obligatia continuarii tuturor contractelor in derulare.
Intrebat despre greselile pe care le-a facut de-a lungul anilor in care a lucrat in domeniul imobiliar, acesta spune ca isi asuma atat pierderile cumulate de companie, cat si sfaturile pe care le-a dat clientilor si care nu s-au indeplinit.
"Cu o urma de jena recunosc ca exaltarea din 2007-2008 care m-a cuprins si ne-a cuprins m-a determinat sa dau niste sfaturi nu tocmai pozitive clientilor. Si in viata privata am facut investitii pe care le-am pierdut. Sunt lucruri impardonabile, puncte negative asumate de mine si de Cushman in Romania. E vina mea ca am avut pierderi trei ani la rand, e de notoritate acest fapt. Ca antrenorul de fotbal, care este de vina de esecul echipei", a spus Gheorghe.
Cifra de afaceri a companiei a fost anul trecut de circa 1,4 milioane de euro, iar pentru anul acesta Gheorghe estimeaza un milion de euro. "Scaderea ar putea veni in primul rand din faptul ca estimez ca la un moment dat unii clienti ar dori sa renegocieze contractele cu noi si de asemenea sa continue acest sport national de a nu plati. Daca am compara totusi primele sase luni ale acestui an cu cele de anul trecut am fi cam la acelasi nivel. Avem de recuperat de la clienti in insolventa si diferite procese circa 100.000 de euro, din care 60.000 de euro insolventa, suma pe care nu o vom recupera", a explicat consultantul imobiliar.
El spune ca in acest an 20-25% din cifra de afaceri va proveni din servicii de property management, 20-25% din evaluari, 30% din tranzactii de inchiriere si cate 10% asset management si project management.
De asemenea, Gheorghe a precizat ca vrea sa majoreze cota de piata pe segmentul de birouri, astfel incat in urmatorii doi ani sa ajunga in top 5. Referindu-se la situatia de pe piata imobiliara, Gheorghe spune ca dezvoltarile de noi proiecte se vor mentine la un nivel extrem de redus avand in vedere reticenta bancilor de a finanta astfel de investitii.
El spune ca bancile sunt "ocupate" in aceasta perioada cu vanzarea portofoliilor de garantii executate. "Cel mai probabil ca 80% din acest portofoliu va fi vandut in cinci ani, din care 30-40% in urmatorii doi ani. Pierderea bancilor este de sub 50 de centi la dolari. Sunt cateva fonduri interesate de astfel de portofolii, dar foarte putine", estimeaza Gheorghe.
Pe piata de consultanta imobiliara mai activeaza Colliers, DTZ Echinox, The Advisers Knight Frank, Coldwell Banker, Jones Lang LaSalle sau CBRE.
Pe acelasi subiect: