Conacele boieresti, perlele agentiilor imobiliare: segmentul de lux nu a resimtit criza. La ce preturi se vand si se inchiriaza dupa ce au fost restaurate
Conacele boieresti, adevarate bijuterii arhitecturale, raman perlele agentiilor imobiliare. In Bucuresti, vile de poveste care au apartinut unor familii cu istorie, sunt scoase la vanzare de la un milion de euro in sus, dupa ce au fost restaurate.
Putine sunt insa cele care isi gasesc repede cumparatori, insa proprietarii nu dispera si nici nu sunt dispusi sa negocieze prea mult. Stiu ca le pot inchiria oricand cu mii de euro pe luna.
In urma cu doi ani, o vila din zona Victoriei era o ruina. A trecut prin transformari spectaculoase, iar incaperile elegante te duc acum cu gandul la petrecerile chic dintre cele doua razboaie.
O casa construita in 1896 costa nu mai putin de 2. 200.000 de euro si nu este cea mai scumpa proprietate de acest fel. Astfel de case, cu incarcatura istorica, ajung sa coste chiar si 8 milioane de euro, dupa ce au fost reconditionate si reconsolidate.
Restauratorii s-au straduit sa salveze cat mai mult din parfumul de epoca. “S-a curatat tot ce era adaugat ca vopsitorie pe deasupra, s-au inlocuit piesele lipsa, s-a facut reintegrarea cromatica. O arhitectura eclectica. Are influente romanesti de influenta orientala, are si elemente de clasicism francez”, a explicat Iulia Stanciu, architect.
La fel de adevarat este ca dupa consolidare, pretul imobilului s-a dublat: "In functie de stadiul in care se afla ea, de valoarea ei arhitecturala, de potentialul pe care il are aceasta proprietate”, a spus Alice Necula, broker.
Pe strada Italiana, tot in Bucuresti, un alt conac spectaculos este inca in asteptarea unui proprietar. Construita in 1895, vila ar fi apartinut familiei Mavrocordat. Legenda spune ca la inceputul secolului XX, proprietara de atunci, Matilda ar fi pierdut intreaga proprietate la o mana de poker. In 2008 a fost consolidata iar acum se inchiriaza cu 15 mii de euro, pe luna.
Daca vreti sa stati chiar in inima orasului, exista variante chiar si la Universitate. "E o casa construita in 1930 si renovata in 2013, are 700 de metri patrati si o curte de 400 de metri patrati. Proprietarii o vand cu 1,2 mil de euro sau o inchiriaza cu 6.500 de euro”, spun reprezentantii.
Proprietarii cer, insa sumele oferite de putinii cumparatori sunt mult mai mici. Cand diferentele sunt de ordinul sutelor de mii de euro de regula negociere stagneaza. Si asta pentru ca segmentul de lux nu a resimtit criza, iar tranzactiile sunt apropiate de cele din perioada de boom imobiliar. In plus, acolo unde nu exista cumparatori hotarati apar usor clienti pentru inchiriere.