Previziunile analistilor imobiliari se diferentiaza in functie de clientii tinta ai fiecarei categorii de proiecte.

Astfel, Colliers anticipeaza ca proiectele care se adreseaza segmentelor cu venituri scazute si medii vor continua sa atraga clienti, in special datorita preturilor practicate, dar si a TVA de 5%, in timp ce proiectele rezidentiale de lux vor fi nevoite sa-si ajusteze considerabil preturile de lista.

"Finalul primului semestru din 2010 arata o evolutie de tip W pe piata rezidentiala. Pana la sfarsitul lunii iunie 2008, piata a resimtit impactul crizei financiare, in al doilea semestru din 2009 si-a revenit usor din soc printr-o scurta perioada de crestere, pentru ca ulterior sa inregistreze o noua scadere la sfarsitul primului semestru din 2010, provocata de criza economica resimtita la nivel local", considera reprezentantii Colliers, citati de Mediafax.

Potrivit acestora, majoritatea dezvoltatorilor si-a respectat termenele de livrare si aproximativ 2.500 de unitati au fost finalizate in primul semestru, reprezentand peste 80% din cele 3.000 de apartamente anuntate.

Cererea nu a tinut insa pasul cu livrarile din ultimele 18-24 de luni, astfel ca stocul apartamentelor livrate dar nevandute a crescut la 3.700 la sfarsitul primului semestru din 2010, de la 2.500 de unitati inregistrate la finalul anului trecut.

In ceea ce priveste preturile, dezvoltatorii au continuat scaderile, ca o consecinta a vanzarilor reduse. In aceste conditii, pretul mediu pe metrul patrat construit s-a diminuat cu 10% in primul semestru, de la 1.300 euro/mp (fara TVA) inregistrat la sfarsitul lunii decembrie 2009 la 1.170 euro/mp la finalul lunii iunie 2010.

"In comparatie cu punctul maxim atins pe piata rezidentiala in primul semestru din 2008, pretul mediu a suferit o scadere totala de 28% (pe parcursul a 24 de luni). Totusi, luand in considerare aprecierea monedei euro fata de lei (17% din iunie 2008 pana in iunie 2010), corectia preturilor in moneda nationala nu este la fel de pronuntata ca in euro. Intrucat dezvoltatorii exprima preturile apartamentelor in euro, corectia descendenta din piata a fost partial absorbita de deprecierea monedei nationale", afirma consultantii Colliers.

In cadrul analizei au fost luate in calcul 37 de proiecte cu peste 200 de unitati in Bucuresti si in imprejurimi - Pipera, Prelungirea Ghencea si care ofera apartamente spre vanzare direct de la dezvoltator.