Se mai ieftinesc apartamentele? Ce spun expertii, dupa cresterea tranzactiilor?
Cum sa interpretam stirea ca "romanii au facut in primele sase luni peste 271.700 de tranzactii imobiliare, in crestere cu 3% comparativ cu perioada corespunzatoare din 2009, cand au fost inregistrate 263.724 operatiuni"? Este vorba despre un dezghet al pietei? La ce sa ne asteptam in continuare?
Daca ne uitam strict pe cifre, potrivit datelor Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), cel mai activ judet in tranzactii imobilare in primele sase luni ale anului a fost Timis, unde s-au inregistrat 126.538 operatiuni de cadastru si publicitate imobiliara, urmat de municipiul Bucuresti, cu 125.739 operatiuni, si judetul Cluj, cu 106.654 operatiuni.
La baza clasamentului la nivel national, se situeaza judetele Mehedinti cu 19.222 operatiuni, Giurgiu cu 19.072 operatiuni, Olt cu 16.873 si Teleorman cu 16.723 operatiuni.
Ce inseamna acest lucru? Isi revine piata?
Cristian Clenciu, vicepresedinte al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), a explicat pentru incont.ro ca nu poate fi vorba in niciun caz despre o revenire.
"Nu e un dezghet al pietei, e mai degraba semnul unui dezghet al interesului. Este foarte clar pentru toata lumea ca a crescut interesul investitorilor pentru terenuri industriale si de retail, dar si cel al persoanelor fizice pentru reinceperea achizitiilor de apartamente, in special, in blocurile noi", a explicat Clenciu.
Potrivit acestuia, piata isi va reveni cu adevarat doar atunci cand "economia nu va mai fi blocata".
"Daca ma intrebati pe mine personal, cred ca piata imobiliara isi va reveni in primavara - vara anului viitor, cand vom vedea un dezghet real al tranzactiilor si in niciun caz o crestere a preturilor, pentru ca nu despre asta vorbim", a punctat oficialul ARAI.
El a mai spus ca intrevede o scadere a preturilor mai accentuata pe rezidentialul vechi, o scadere marginala pe segmentul blocurilor noi si, poate, chiar o crestere foarte usoara a preturilor la terenurile industriale si de retail.
La randul sau, Sebastian Gutiu, managing partner al filialei din Romania a casei de avocatura austriece Schoenherr si Asociatii, spune ca este foarte greu de vorbit despre revenirea pietei imobiliare in actualul context economic.
"In martie 2008, eram la un congres international in domeniu si unii vorbeau de probleme imobiliare, majoritatea era insa ca in transa si nu vedea decat cresteri si iarasi cresteri. Dezvoltatorii se gandeau la 2.500 de euro pe metrul patrat si asa mai departe. Nu am vazut-o venind (criza, n.red.)", a explicat Gutiu pentru incont.ro.
Potrivit lui, in real-estate, de obicei, un ciclu dureaza intre 5 si 8 ani adica dupa o perioada de 5-8 ani de crestere urmeaza una de scadere, similara ca durata.
Unde a plecat "cererea"?
Cererea continua sa fie adica oamenii se intereseaza de pretul apartamentelor, vizioneaza anunturi, se uita atent la ce se intampla in aceasta piata, dar ca nu cumpara e oarecum partea a doua!
Potrivit statisticilor imobiliare.ro, la nivel national, 70,4% din cautarile efectuate in segmentul rezidential in perioada mai – iunie 2010 s-au indreptat catre apartamente, 21,2% au urmarit case sau vile si doar 8,4% au vizat terenuri pentru constructii.
Brasovul s-a remarcat printr-un numar mai mare al cautarilor care au vizat terenuri: 11,2% din totalul cautarilor, valoare mult peste media nationala. La polul opus se afla Iasiul, unde doar 1,4% din cautari au avut ca rezultat terenurile pentru constructie. In Capitala, procentul este de 2,4%, in Timisoara 2,6%, In Cluj-Napoca 2,9%, iar in Constanta 3,4%.
Dintre cele sase mari orase analizate individual, Iasiul iese in evidenta prin procentul mai mare al cautarilor de case si vile: 20,1% din totalul cautarilor, urmeaza Timisoara cu 15,1%, Bucuresti cu 13,9%, Brasov cu 13,1%, Cluj-Napoca cu 12,3% si Constanta cu 10,6% din totalul cautarilor, mai arata imobiliare.ro.
Cei mai multi vizitatori care isi doresc apartamente, se afla in Constanta unde aceasta categorie rezidentiala aduna 86% din totalul cautarilor. Urmeaza Cluj-Napoca cu 84,9%, Bucuresti cu 83,7%, Timisoara cu 82,3%, Iasi cu 78,5%, respectiv Brasov cu 75,8%.
Majoritatea cautarilor se fac pe apartamente de doua camere sub 40.000 de euro.
De exemplu, in Bucuresti, aproape 90% dintre bucuresteni cauta imobile pe acest palier de pret.
Si la ce viseaza "oferta"?
Potrivit imobiliare.ro, insa mare parte dintre proprietari au la vanzare case de peste 80.000 de euro. Asta pare a fi un motiv foarte bun pentru care nu se intalnesc cererea si oferta.
"O analiza actualizata a anunturilor de pe site releva insa o realitate ce intra in contradictie flagranta cu dorintele romanilor. Astfel, din totalul ofertelor de apartamente din Bucuresti, doar 6,4% sunt reprezentate de unitati locative de pana la 40.000 de euro", se arata intr-un material al portalului mai sus citat.
Pe de alta parte, locuintele cuprinse intre 40.000 si 60.000 de euro reprezinta 16,88% din total, iar cele intre 60.000 si 80.000 de euro se ridica la 27,69%.
Locuintele cuprinse intre 80.000 si 100.000 de euro cumuleaza 16,87% dintre anunturi, iar cele de peste 100.000 de euro reprezinta 32,13% din piata.
Analistii pietei spun ca motivele pentru care au loc putine tranzactii sunt in continuare evidente si situatia din Bucuresti poate fi usor extrapolata la nivelul intregii tari.
Pe acelasi subiect: