Cine detine Londra. Capitala Marii Britanii, “trofeul” pe care si-l impart tarile bogate ale lumii
Londra
Proprietatile imobiliare din Londra au atras de patru ori mai mult capital decat New York-ul, aflat pe pozitia a doua in clasamentul oraselor preferate de guvernele straine pentru cheltuirea fondurilor suverane, noteaza CNN Money.
Fondurile de investitii detinute de guverne au cheltuit anul trecut 8,9 miliarde de dolari pe proprietati in Londra. De altfel, 44% din banii obtinuti de capitala Regatului au provenit din afacerile cu proprietati imobiliare cumparate de guvernele straine, potrivit companiei de cercetare Real Capital Analytics.
Statul care a cheltuit cei mai multi bani in capitala britanica a fost Qatarul, urmat la mica distanta de Kuweit, China si Norvegia.
Fondul suevarn din Qatar detine unele dintre cladirile simbol din Londra, intre care se regasesc The Shard, cea mai inalta cladire din UE, celebrul magazin Harrods si satul Olimpic. In ultimii trei ani, cel mai bogat stat din lume in functie de PIB-ul pe cap de locuitor a cheltuit 6,3 miliarde de dolari pe proprietati in Londra.
China cheltuieste, de asemenea, sume importante in cel mai vizitat oras al Europei. A investit, de exemplu, 1,2 miliarde de dolari intr-o cladire de birouri din Chiswick Park, in care isi au sediul o serie de multinationale, intre care Discovery, Starbucks sau Paramount.
Kuweit, o alta tara care scoate sume mari din petrol, a cheltuit 2,7 miliarde de dolari in More London, un complex imobilar in care se afla si primaria orasului.
Norvegia, care detine si ea un fond suveran din rezervele de petrol, care a colectat sume record, a cumparat actiuni la Pollen Estate, un complex imobiliar cu o traditie de 400 de ani, in perimetrul Mayfair, unde isi au sediul branduri de lux precum Ralph Lauren sau Chopard. Guvernul norvegian a platit Bisericii Anglicane mai mult de jumatate de miliard de dolari pentru aproape 58% din actiuni.
Simon Mallinson, managing director la Real Capital, a declarat ca cercetarea arata ca piata imobiliara din capitala britanica este ca un “trofeu” pe care toate guvernele straine vor sa-l detina. “Londra este cea mai mare si cea mai schimbatoare piata imobiliara din Europa”, a adaugat el.
Manhattan se afla pe locul al doilea, la mare distanta de Londra, in ceea ce priveste investitiile starine in imobiliare, cu investitii de 2,3 miliarde de dolari din partea guvernelor straine, urmat de Los Angeles (1,5 miliarde de dolari).
Pe acelasi subiect: