Chiriile în România sunt în continuă creștere: pretenţiile proprietarilor au ajuns la cel mai ridicat nivel din 2012 încoace. Cele mai scumpe orașe din România
Apartament, imobiliare
Chiriile din marile oraşe ale ţării au revenit pe un trend ascendent, iar pretenţiile proprietarilor au ajuns, la nivel naţional, la cel mai ridicat nivel din 2012 încoace, arată un studiu realizat de portalul Imobiliare.ro.
”Din 2015 încoace, chiriile din marile oraşe ale ţării au revenit, potrivit datelor Imobiliare.ro, pe un trend vizibil ascendent. Şi în vara lui 2017 pretenţiile proprietarilor manifestă aceeaşi tendinţă de creştere faţă de anul precedent, acestea ajungând astfel, per ansamblu, la cel mai ridicat nivel din 2012 încoace”, se arată în studiu.
În ceea ce priveşte nivelul chiriilor în marile oraşe, ca şi pe piaţa vânzărilor de apartamente, Bucureştiul se află în strânsă concurenţă cu Cluj-Napoca în ceea ce priveşte cele mai mari preţuri, potrivit Imobiliare.ro.
Astfel, chiria medie solicitată pentru o garsonieră din Bucureşti a ajuns la circa 228 de euro pe lună în 2017, în creştere cu 4,6% faţă de anul trecut.
”În capitala Transilvaniei, datele arată că bugetul necesar pentru închirierea unei garsoniere a ajuns la 220 de euro pe lună în 2017, faţă de 204 euro pe lună în 2016 şi 203 euro pe lună în 2012”, se arată în studiu.
În Iaşi, o garsonieră poate fi închiriată acum cu 191 de euro pe lună, în creştere cu 3,2% faţă de preţul cerut anul trecut.
În Braşov, chiria medie cerută pentru o garsonieră a scăzut cu 2,2% faţă de anul trecut, până la 183 de euro pe lună, dar preţul este mai mare cu 6,4% faţă de valoarea din 2012.
În luna septembrie, înainte de începerea noului an universitar, cererea şi, implicit, activitatea de tranzacţionare ajunge la apogeu pe piaţa închirierilor de apartamente, potrivit studiului. Astfel, la finalul verii, cererea este cu 15-20% mai ridicată decât în restul anului.
Pe acelasi subiect: