Astfel, pretul mediu cerut pentru un metru patrat util a ajuns, la nivel national, la sfarsitul lunii precedente, la 1.023 de euro, cu 4,4% mai putin decat valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut. "Decizia (marirea avansului pentru creditele imobiliare in euro n.r.) este un factor de descurajare a creditarii. Dupa parerea mea, intr-un an, preturile ar putea scadea cu pana la 10%", a declarat pentru gandul Adrian Crivii, director general al companiei de consultanta Darian.

"Pentru cei care vor trebui sa isi majoreze avansul, va urma o perioada de asteptare"

Noile masuri de creditare prevad un avans de minimum 25% la creditele imobiliare in euro si 40% pentru imprumuturile imobiliare in alte valute, daca veniturile clientului nu sunt exprimate sau indexate in acea valuta (20%, in cazul in care sunt exprimate sau indexate in valuta de imprumut). De asemenea, pentru creditele imobiliare in moneda nationala, clientii vor fi nevoiti sa aduca un avans de cel putin 15%.

Noul regulament de creditare i-ar putea determina pe potentialii cumparatori, fie sa mai astepte pana cand strang diferenta necesara pentru avans, fie sa se indrepte catre locuinte care corespund criteriilor programului Prima Casa, este de parere Alexandru Pricop, managing partner Coldwell Banker Affiliates of Romania. "Pentru cei care vor trebui sa isi majoreze avansul, va urma o perioada de asteptare. Este de asemenea posibil ca acesti potentiali cumparatori sa se indrepte spre proprietati care se incadreaza, ca pret, in baremele Prima Casa, ceea ce ar putea fi, in final, un fapt benefic pentru acest segment de proprietati", a precizat pentru gandul Alexandru Pricop.

Citeste mai multe pe www.gandul.info