Astfel, dintre toate localitatile analizate in apropierea Capitalei, cel mai mult s-au ieftinit casele din comuna Corbeanca, casele cu o suprafata de pana in 150 de metri patrati fiind scoase pe piata pentru un pret cu aproape 40% mai mic decat cel practicat la inceputul lui 2010.

Pretul caselor din aceeasi localitate, a caror suprafata depaseste 150 metri patrati, a scazut cu 18% de la inceputul anului. In prezent, cu o valoare medie de 819 euro/mp, pretul cerut pentru o casa cu o suprafata medie de 150 metri patrati din Corbeanca este putin sub 123.000 euro.

Reduceri importante au fost inregistrate si in comuna Pantelimon, unde valoarea de listare pentru casele cu suprafata mai mica de 150 mp a scazut cu 18%, iar pentru cele a caror suprafata depaseste 150 mp cu peste 16%. In Pantelimon, o casa cu o suprafata de 150 mp poate fi gasita la un pret mediu de 83.250 euro.

Si in Otopeni, pretul caselor a scazut in acest an, cu 9% pentru casele de pana in 150 mp si cu aproape 7% pentru casele de peste 150 mp. Totusi, Otopeni se mentine printre cele mai scumpe localitati din jurul Bucurestiului cu o valoare medie de 1.124 euro/mp pentru casele cu o suprafata de pana in 150 mp, respectiv 913 euro/mp pentru casele a caror suprafata depaseste 150 mp.

Exista si localitati unde pretul caselor nu a inregistrat scaderi in acest an, Popesti-Leordeni fiind una dintre acestea. In aceasta localitate, pentru casele cu o suprafata mai mica de 150 mp, proprietarii cer in prezent 865 euro/mp, cu 6% mai mult fata de inceputul anului. In acelasi timp, pretul cerut pentru casele din Popesti-Leordeni cu suprafata mai mare de 150 mp a scazut cu 6,5%.

"La fel ca in cazul apartamentelor, cele mai mari oscilatii ale preturilor au fost inregistrate la nivelul Capitalei si localitatilor limitrofe. Interesul pentru case a scazut simtitor, la nivelul intregii tari, desi pretul unei case la periferie este apropiat de cel al unui apartament in oras. Totusi, pentru aproape aceeasi suma de bani, cumparatorii par mai degraba interesati de un apartament cu o locatie buna decat de o casa la marginea orasului", a declarat, in comunicat, Adrian Erimescu, director general al imobiliare.ro.

Spre deosebire de proprietarii caselor din apropierea Bucurestiului, in celelalte orase importante din tara, acestia au redus mai putin preturile, scaderea maxima fiind de 28%, inregistrata la Iasi.

Astfel, in Brasov casele cu o suprafata de pana in 150 mp scoase la vanzare in apropierea orasului s-au ieftinit cu aproape 3%, pretul mediu ajungand la valoarea de 872 euro/mp, in timp ce pretul caselor cu o suprafata de peste 150 mp a scazut cu peste 7% pana la 719 euro/mp. In Brasov, cea mai importanta ieftinire a fost inregistrata in localitatea Sanpetru. Aici, pretul caselor a scazut cu 19%, de la 946 euro/mp la 767 euro/mp. Si casele din Rasnov s-au ieftinit in acest an cu aproape 16%. In localitatea Cristian din judetul Brasov, pretul cerut pentru casele scoase la vanzare a scazut cu 13,5%.

Spre deosebire de apartamente, casele scoase la vanzare in judetul Cluj au inregistrat importante scaderi de preturi, fiind mai ieftine cu 23% decat la inceputul anului. Pentru casele cu o suprafata de pana in 150 mp din apropierea municipiului Cluj-Napoca, pretul practicat in prezent este de 455 euro/mp, in timp ce pentru casele de peste 150 mp, proprietarii solicita in medie un pret de 555 euro/mp. Printre localitatile cu cea mai bogata oferta sunt Floresti, Deusu si Gilau.

In apropierea Constantei, pretul caselor cu o suprafata de peste 150 mp scoase la vanzare a scazut in acest an cu peste 7%, de la 642 euro/mp pana la 595 euro mp. Totusi, pretul caselor de pana in 150 mp a crescut in acelasi interval cu 15%. Si in Constanta, pretul caselor se mentine scazut in comparatie cu cel al apartamentelor.

Cu o scadere de aproape 18% pentru casele de pana in 150 mp, respectiv aproape 28% pentru cele cu o suprafata de peste 150 mp, pretul caselor din apropierea Iasiului a simtit din plin efectele crizei in acest an. De altfel, cu o valoare medie de 499 euro/mp pentru casele cu o suprafata de pana in 150 mp, respectiv 432 euro/mp pentru casele mari, dintre toate judetele analizate, Iasiul are, de departe, cele mai ieftine case.

In comunele din apropierea Timisoarei, pretul mediu pentru casele cu o suprafata mai mica de 150 mp utili a scazut de la inceputul anului cu peste 17%, in timp ce pretul locuintelor mai spatioase a inregistrat un declin de peste 10%. Una dintre localitatile cele mai afectate de criza imobiliara este si cea care a cunoscut cea mai mare dezvoltare in anii de boom, Dumbravita. La nivelul celorlalte comune din jurul Timisoarei, evolutia este diferita. In Giroc, spre exemplu, tendinta a fost mai degraba una de stabilizare a preturilor.