"Comparativ cu pieţele din Europa Centrală şi de Est (ECE), investiţiile în rezidenţiale din Bucureşti sunt printre cele mai profitabile, randamentele generate fiind printre cele mai ridicate. Doar Varşovia prezintă randamente superioare de 6,5%. În rest, investiţiile din Praga au un randament de 4,5%, cele din Budapesta de 5,5%, iar în Viena de 3%. Comparaţia a fost făcută luând în calcul unităţi rezidenţiale de două camere şi 55 mp suprafaţă utilă", relevă datele JLL Bucharest Living Report.

Potrivit sursei citate, Capitala este bine plasată în regiune din punct de vedere al atractivităţii investiţiilor rezidenţiale.

"Cu toate acestea, atunci când facem o evaluare a tendinţelor viitoare, ne menţinem o perspectivă rezervat-optimistă, având în vedere caracterul contra-ciclic al acestui sector, ceea ce înseamnă că este puţin probabil ca investitorii să-şi vândă portofoliile în această perioadă şi să îşi reducă expunerea. În opinia noastră, vedeta pieţei rezidenţiale va fi sectorul multi-familial (locuinţe din complexuri rezidenţiale deţinute de unul sau mai mulţi proprietari, destinate închirierii), care este de aşteptat să înregistreze cele mai bune performanţe şi modificări minime ale gradului de ocupare, deoarece veniturile generate de proprietăţile rezidenţiale vor rămâne în continuare puternice", a declarat Andreea Hamza, senior director Living Department JLL Romania.

Analiza arată că nivelurile cele mai bune de randament, de 6,5%, sunt înregistrate la apartamentele aflate mai departe de centrul oraşului, în cartierele cu densitate mai mare, precum Dristor-Vitan, Berceni, Rahova, Crângaşi. În aceste zone, raportul dintre nivelul chiriei şi preţul de achiziţie este cel mai bun, ceea ce asigură un randament atractiv pentru o astfel de investiţie, potrivit studiului.

În zonele ultracentrale şi de nord, precum Herăstrău - Nordului, Kiseleff - Aviatorilor, Dorobanţi - Floreasca, Victoriei - Romană - Universitate şi Unirii randamentele sunt mai reduse, de 5% sau chiar mai puţin. Având în vedere preţurile de achiziţie care sunt mult mai mari decât în cartierele aglomerate, proprietăţile care ar putea genera randamente de 7% sau chiar puţin peste acest nivel sunt excepţii şi sunt de obicei situate în zone în care raportul ofertă/cerere este dezechilibrat în favoarea proprietarilor, se mai arată în analiza citată.

"Cu toate acestea, chiar dacă au o rată de rentabilitate mai mică, majoritatea tranzacţiilor de investiţii rezidenţiale sunt înregistrate în zonele ultracentrale şi de nord. Acest interes poate fi explicat prin mai multe elemente. În primul rând, aceste proprietăţi au o valoare care se menţine în timp şi chiar creşte constant şi de asemenea, pot atrage chiriaşi de calitate pe un termen lung, ceea ce duce la un apetit mai mare pentru cei care sunt interesaţi să cumpere locuinţe în vederea închirierii. Dar, subliniez faptul că experienţa noastră pe această piaţă ne-a arătat că succesul investiţiilor rezidenţiale depinde de mai mulţi parametri şi de aceea cele mai bune strategii nu se pot baza doar pe influenţa randamentului", a adăugat Andreea Hamza.

JLL este o firmă specializată în servicii profesionale şi de management al investiţiilor, dedicată domeniului imobiliar. JLL este o companie parte a Fortune 500 cu venituri anuale globale de 18 miliarde dolari SUA, 300 de sucursale în 80 de ţări şi o echipă globală de mai mult de 93.000 de angajaţi, la finele lunii decembrie 2019.