România are cei mai mulți proprietari de locuințe din UE: 96% dintre români dețin imobilele în care locuiesc. Germanii și austriecii preferă chiria
Imobiliare, locuinte, constructii
Aproximativ 96% dintre români erau în 2018 proprietarii imobilelor în care locuiau, acesta fiind cel mai ridicat procentaj de proprietari de locuinţe din rândul celor 27 de state membre UE, arată datele Eurostat.
La polul opus se află Germania, unde puţin peste jumătate (51%) dintre cetăţeni deţineau propria lor locuinţă.
La nivelul UE, în 2018, procentajul cetăţenilor care deţineau propria casă sau propriul apartament se situa la 70%.
În rândul statelor membre, cel mai ridicat procentaj al cetăţenilor care deţineau propria locuinţă se observa în România (96%), Slovacia (91%), Croaţia şi Lituania (ambele cu 90%), la polul opus fiind Germania (51%) şi Austria (55%).
În 2018, 46% din populaţia UE locuia în apartamente şi aproximativ 53,3% în case. Peste o treime (35%) din populaţie trăia în locuinţe unifamiliale şi aproape o cincime (19%) în case semi-detaşate sau terasate.
Apartamentele sunt preferate în nouă ţări, în special în Letonia (66%), Spania (65%), Estonia (62%) şi Grecia (61%), cel mai scăzut procentaj fiind în Irlanda (8%) şi Olanda (20%).
În contrast, mai mult de două treimi din populaţia UE trăia în locuinţe unifamiliale în Croaţia (70%), urmată de Slovenia (66%), Ungaria şi România (ambele cu 65%), Danemarca (53%), Polonia şi Slovacia (ambele cu 50%).
Olanda (58%) şi Irlanda (52%) sunt singurele state membre unde mai mult de jumătate din populaţie trăia în case semi-detaşat în 2018.
Cum a influențat pandemia piața imobiliară din România
Prețurile aparatamentelor la nivel național au înregistrat o scădere ușoară de 1,7%, în luna aprilie. În marile orașe însă locuințele au continuat să se scumpească.
Potrivit unei analize Imobiliare.ro, după un avans de 1,8% în martie, prețurile apartamentelor au consemnat, în ultimele 30 de zile, un recul de 1,7% în întreaga țară, de la 1.391 de euro pe metru pătrat util, la 1.367 de euro pe metru pătrat.
Această tendință generală de scădere nu a fost valabilă, însă, și în marile orașe, unde, în cele mai multe cazuri, valoarea medie a unui apartament s-a majorat față de martie (în ciuda unor scăderi consemnate pe câte un segment de piață, adesea cel vechi).
„În rândul marilor orașe, Constanța reprezintă excepția de la regulă: aici, prețurile solicitate de către vânzători s-au diminuat pe ambele segmente de piață analizate, astfel că și evoluția generală la nivel de oraș a fost una descendentă. În celelalte orașe, se observă un trend de scădere doar pe segmentul vechi, segment unde oferta suferă. În aprilie, au fost scoase la vânzare cu 46% mai puține apartamente vechi. De remarcat este că pragul de jos al cererii a fost atins în a doua săptămână din aprilie, moment în care numărul cumprătărilor a reînceput să crească. Săptămâna trecută au fost cu 14% mai mulți cumpărători activi decât în săptămâna anterioară”, spune Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Pe acelasi subiect: