Din 2016, montarea repartitoarelor devine obligatorie pentru aproape toti romanii
Locatarii cladirilor rezidentiale alimentate de la sistemul centralizat de incalzire sunt obligati sa isi monteze, pana la 31 decembrie 2016, repartitoare pentru repartizarea costurilor energiei termice, potrivit normelor UE.
Romania a aderat, alaturi de celelalte state ale UE, la normativele de eficienta energetica, prin Legea 121/2014.
Directiva europeana 27/2012 prevede un cadru comun de masuri pentru promovarea eficientei energetice pe teritoriul Uniunii Europene, cu scopul de a se asigura atingerea obiectivului principal al UE, respectiv 20% in materie de eficienta energetica pana in 2020.
Potrivit Legii 121/2014, locatarii cladirilor rezidentiale alimentate de la sistemul centralizat de incalzire sunt obligati sa isi monteze, pana la 31 decembrie 2016, repartitoare pentru repartizarea costurilor energiei termice.
"La nivel european, Romania are unul dintre cele mai scazute grade de contorizare, de doar 41 %, la polul opus aflandu-se Germania si Danemarca, cu un grad de contorizare de 100%. In prezent, la nivel national, peste 1.300.000 de apartamente sunt conectate la sistemul centralizat de incalzire termica", informeaza ista Romania.
O analiza a companiei, arata ca economiile realizate de bucurestenii care si-au montat repartitoare in apartamente au depasit 17 milioane de euro, in sezonul de incalzire 2014 - 2015, ceea ce inseamna o reducere a costurilor cu 31,4%, in comparatie cu apartamentele necontorizate, transmite Agerpres.
La polul opus, bucurestenii care nu au optat pentru montarea repartitoarelor au avut de achitat facturi la incalzire mai mari cu 19,1 milioane de euro, potrivit ista Romania.
Daca toate blocurile din Capitala ar fi fost contorizate, bucurestenii ar fi economisit cumulat 36,2 milioane euro, in perioada octombrie 2014 - aprilie 2015, arata analiza.
In medie, energia termica si apa calda reprezinta mai mult de doua treimi din cheltuielile de intretinere ale unei locuinte.
Conform analizei, cu toate ca legislatia in vigoare prevede obligativitatea montarii repartitoarelor pentru atingerea standardelor europene de eficienta energetica, doar 47% dintre locuitorii Capitalei si-au montat repartitoare pana in prezent.