In constructie sunt peste 4.000 de apartamente in mai multe ansambluri rezidentiale care vor sa obtina certificare Green Homes. Acestea sunt locuinte ale caror costuri de intretinere sunt aproape de zero. Folosesc energie regenerabila pentru alimentare, dar si materiale, instalatii si tehnologii de ultima ora.

Un metru patrat costa 1.650 de euro si apartamentele au in medie o suprafata de 200 mp. In mod paradoxal insa, facturile la intretinere sunt printre cele mai mici din Bucuresti. Pentru curent si caldura, de exemplu, costurile pot fi si de 50 de lei pe luna.

Blocul are o izolatie speciala si materiale garantate pentru zeci de ani. Numai asigurarea pentru sistemele de geamuri este de 1 milion de euro pe apartament. A primit cea mai inalta certificare de la noi in materie de consum redus de energie - Green Homes.

In Sudul Capitalei, se contruieste un intreg ansamblu rezidential verde.

Fiecare bloc va avea cate 120 de panouri solare, toate vor produce curent electric, iar din vanzarea acestuia dezvoltatorul va asigura aproape gratuit administrarea ansamblului.

Reprezentantul firmei de panouri: "Fiecare bloc va produce curent de 6.000 de euro pe luna. Curentul pentru spatiile comune va fi gratuit, iar unele reduceri apar si pentru celelalte servicii de administrare."

Andreea Comsa, reprezentantul dezvoltatorului: "Apartamentele aici sunt in blocuri de 5 etaje, vor fi 1000 de apartamente. Garsoniera la 30.000 de euro, apartament cu doua camere la 60.000."

Cativa tineri arhitecti si ingineri sunt acum in discutii cu mai multi dezvoltatori ca sa construiasca in zona Baicului-Obor din Capitala un complex rezidential cu blocuri de patru etaje. Unele apartamente vor avea sere cu arbori in interior.

Adrian Chelariu, arhitectul proiecului: "Sera multifunctionala poate fi folosita si pentru gradinarit o ferma urbana, dar si ca loc de relaxare sau de incalzire a casei in anotimpul rece. "

Un apartament ar costa peste 70.000 de euro. Intretinerea va fi insa aproape zero, pentru ca apa va fi incalzita solar, curentul electric va fi produs prin celule fotovoltaice, iar toate reziduurile vor fi reciclate si refolosite.