De exemplu, acest domn a gasit solutia sa nu plateasca nimic pentru incalzire. A cumparat de pe internet o masinarie care il ajuta sa isi faca singur materialul de foc pentru iarna. Adica peleti de dimensiunea unor mucuri de tigara, din balegar si paie. A dat 600 de euro pe utilaj iar gunoiul il ia din ferma de chinchila pe care o are de cativa ani.

In principiu produce doar pentru consumul propriu, dar tot ce-i ramane in plus e de vanzare. Un sac de 20 de kilograme costa 10 lei. Pentru o locuinta de 150 de metri patratu, incalzirea cu peleti din biomasa nu depaseste 350 de lei lunar, adica jumatate fatza de costurile unei centrale termice pe gaz.

INCALZIRE CU PELETI DIN BALEGAR

suprafata casa 150 mp
66 saci/luna
cost total: 330 lei/luna
cost incalzire cu gaze: 700 - 1.000 lei

Nu-i costa nimic pe cei care au materia prima: isi amortizeaza investitia in sase luni.

Pentru ca cerere exista, altii au trecut direct la productia industriala. Ion Geaba a construit o fabrica de peleti din paie. Si-a acoperit 70% din cheltuieli cu fonduri europene: "Cea mai ieftina gigacalorie se produce cu resturi vegetale sau cereale 5.25", spune el.

CERERI DE SUBVENTIONARE

subventie Ministerul Mediului: cel mult 5.000 lei din costul centralei
2010: 18.300 dosare
2011: 24.000 dosare

Din acest motiv, tot mai multi romani cauta sa-si cumpere centrale termice ecologice. Mai ales ca si statul pune o parte din suma.

Peletii inlocuiesc practic lemnul de foc, asa ca pot fi folositi in locurile in care arde lemnul sau carbunele. Adica nu doar in centrale speciale, ci si in sobe obisnuite sau seminee.