Banii pentru Prima Casa s-au terminat. Statul suplimenteza fondurile din garantiile neutilizate pentru locuintele ANL
Guvernul va realoca sumele neutilizate ca garantii in programul Prima Casa pentru achizitiile de locuinte construite de ANL, din plafonul de 500 milioane de lei, astfel incat sa poata fi folosite pentru orice tip de locuinta in cadrul programului, pe fondul solicitarilor de suplimentare a banilor.
In anul 2013, Guvernul a alocat un plafon de 500 milioane lei pentru achizitia locuintelor construite de ANL prin programul Prima Casa, fondurile nefolosite anul trecut putand fi utilizate si in cursul acestui an pana la epuizare.
Din aceasta suma, au fost alocati pana in prezent 314,5 milioane lei unui numar de 15 banci, din care au fost acordate garantii in intervalul septembrie 2013-iunie 2014 de aproape 8,8 milioane lei, reprezentand o rata de utilizare a plafonului alocat de 1,7%, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice.
Astfel, autoritatile estimeaza ca pana la finalul anului vor mai fi acordate garantii de circa 5,2 milioane lei pentru achizitiile ANL, utilizand acelasi algoritm de calcul, ceea ce inseamna ca se vor utiliza in total 14 milioane lei din cele 500 milioane lei.
Avand in vedere ca plafonul general aprobat in 2014 pentru garantiile Prima Casa (cu exceptia locuintelor ANL), de 1,2 miliarde lei, a fost epuizat la inceputul lunii iulie, iar bancile au cerut suplimentarea plafoanelor, Guvernul vrea sa realoce sumele neutilizate pentru achizitiile de locuinte ANL catre banci pentru a le folosi ca garantii generale in cadrul programului, inclusiv pentru imobilele ANL, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern.
"In aceste conditii, avand in vedere necesitatea gestionarii in conditii de maxima eficienta a limitelor de indatorare stabilite de Ministerul Finantelor Publice, se propune realocarea plafonului destinat achizitionarii de locuinte construite prin ANL, ramas nealocat si/sau neutilizat la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, ca plafon general de garantare in cadrul programului Prima Casa, ceea ce va permite acordarea de garantii, in continuare, pentru toate tipurile de locuinte prevazute in legislatie Programului", se arata in nota de fundamentare a proiectului, citata de Mediafax.
Prin programul Prima Casa, care se deruleaza din a doua jumatate a anului 2009, au fost acordate 117.716 garantii, din care 30% sunt destinate achizitiei de imobile construite intre anii 2008-2013. Valoarea medie a finatarilor accesate in cadrul programului este de 38.296 de euro.
Din totalul garantiilor acordate, au fost executate 239 de garantii, reprezentand o rata de default de 0,2%.
Credite pe Programul Prima Casa, cu garantii acordate de FNGCIMM, pot fi accesate de la BCR, BRD - Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, Banca Romaneasca, Alpha Bank, Banca Millennium, Banca Transilvania, CEC Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania, UniCredit Tiriac Bank, Credit Agricole Bank, Bank Leumi Romania, ING Bank, Marfin Bank.
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o institutie financiara nebancara, cu capital de risc, infiintata in scopul facilitarii accesului IMM-urilor la finantari, prin acordarea de garantii pentru instrumentele de finantare contractate de la banci comerciale sau din alte surse.
Pe acelasi subiect: