Peste 11.000 de garantii prin "Prima Casa", acordate in 6 luni, respectiv jumatate din fondul pe 2014
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a acordat in primele sase luni peste 11.000 de garantii in cadrul Programului "Prima Casa". Aproape 30% pentru beneficiari din Bucuresti (3.036), in timp ce in Calarasi, Ialomita si Giurgiu au fost cele mai putine cereri, cate 33.
In topul pe judete, in functie de numarul de solicitari primite, se afla Bucuresti cu 27,6%, judetul Cluj cu 8,1%, judetul Ilfov cu 7,1%, judetul Timis cu 5,8 % si judetele Constanta, Brasov, Sibiu si Iasi, cu procente cuprinse intre 3-5% fiecare.
Cele mai putine solicitari au venit din Calarasi, Ialomita si Giurgiu, fiecare cu 0,3% din totalul garantiilor acordate in primele sase luni, respectiv cu cate 33 de credite.
Din analizele statistice efectuate, reiese ca programul Prima Casa a fost accesat cu preponderenta de tineri cu varsta cuprinsa intre 26 si 35 de ani, care au preferat achizitionarea apartamentelor de 2 camere.
Prin contractele incheiate de la inceputul Programului (2009) si pana la data de 20 iulie 2014, FNGCIMM a acordat peste 119.200 de garantii, in valoare de circa 2,3 miliarde euro, pentru credite accesate in valoare de peste 4,56 miliarde de euro. Valoarea medie a finantarii accesate in cadrul programului este de 38.300 euro.
"Programul continua sa fie cerut si apreciat de public, in conditiile mentinerii unei rate de nerambursare a creditelor de numai 0,2%, plafonul disponibil in acest moment in cadrul programului Prima Casa fiind de circa 1,09 miliarde de lei (inclusiv plafonul de circa 490 milioane lei destinat achizitiei de locuinte prin ANL)", se arata in comunicatul Fondului.
Beneficiarii au la dispozitie in acest an circa 2 miliarde de lei, din care 740 milioane lei fonduri neutilizate in 2013, astfel ca in primele sase luni a fost cheltuit jumatate din plafonul alocat pentru 2014.
Credite pe Programul Prima Casa, cu garantii acordate de FNGCIMM, pot fi accesate de la BCR, BRD - Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, Banca Romaneasca, Alpha Bank, Banca Millennium, Banca Transilvania, CEC Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania, UniCredit Tiriac Bank, Credit Agricole Bank, Bank Leumi Romania, ING Bank, Marfin Bank.
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o institutie financiara nebancara, cu capital de risc, infiintata in scopul facilitarii accesului IMM-urilor la finantari, prin acordarea de garantii pentru instrumentele de finantare contractate de la banci comerciale sau din alte surse.