Wells Fargo, Bank of America, Citigroup, JP Morgan si Ally Financial, cei mai mari furnizori de credite ipotecare in perioada de boom al sectorului imobiliar, au consemnat in al doilea semestru din 2011 costuri noi de minim 6,78 miliarde de dolari legate de creditele ipotecare.

Din totalul costurilor de 72 de miliarde de dolari, 41,8 miliarde au fost inregistrate de Bank of America, a doua mare banca din Statele Unite in functie de active.

Cresterea costurilor de acest tip determina bancile si autoritatile de reglementare sa rezolve cat mai repede investigatiile si procesele legate de incorectitudinile aparute in operatiunile de finantare a achizitiilor de case, inclusiv evaluarea prescrierilor de ipoteci.

Conflictele referitoare la statutul imprumuturilor vechi au determinat unele banci sa fie reticente fata de acordarea unora noi, chiar daca presedintele Rezervei Federale Ben Bernanke a cerut masuri de crestere a activitatilor de creditare, intrucat piata imobiliara franeaza redresarea economica.

"Este un esec colosal al activitatilor bancare. Toata lumea este surprinsa de persistenta si durata problemelor", a declarat David Knutson, analist la compania Legal & General Investment Management in Chicago.

Marile banci americane negociaza un acord de pana la 25 de miliarde de dolari cu procurorii generali ai statelor, pentru inchiderea investigatiilor referitoare la practicile in domeniul creditelor ipotecare, fiind posibil ca intelegerea sa fie ulterior extinsa pentru a include si banci mai mici.

Citeste si:

Prevederea din noul Cod Civil care iti scoate bani din buzunar pe viata ii imbogateste pe detectivii particulari

Chinezii au gasit solutia miraculoasa pentru piata imobiliara. Cum va salva Anul Dragonului afacerile cu apartamente