"Bancile au devenit mai flexibile, au inceput sa coboare ponderea capitalului cerut dezvoltatorilor pentru investitii imobiliare de la 50-55% la 40-45%. Negocierile cu bancile depind acum foarte mult de istoricul investitorilor. Cei care isi permit astfel de negocieri cu bancile au investitii in Europa Centrala", a spus Lucianu, intr-o conferinta de presa.

El a aratat ca este insa un semnal bun ca bancile si-au stabilit un "target" de investitii pentru a finanta proiecte imobiliare, dar deciziile institutiilor de credit vor depinde de proiecte. Lucianu a mentionat ca din informatiile pe care le are, doar Unicredit Ţiriac Bank are pentru acest an 300 de milioane de euro pentru finantarea de proiecte imobiliare.

"In 2008-2009 bancile mama si-au facut curatenie in portofoliu. Pasul doi a fost sa faca curatenie si la sucursalele din Europa Centrala si de Est. Au facut asta in 2010 si vor continua si in 2011. Nu trebuie sa uitam ca veniturile bancilor provin din creditare, deci trebuie sa reia creditarea. In mare parte bancile si-au facut curatenie, au facut provizioane, si-au separat activele", a adaugat Lucianu, explicand de ce bancile ar fi deschise acum sa finanteze proiecte imobiliare desi multe dintre acestea au de recuperat imprumuturi din alte investitii care au intrat in faliment.

Lucianu a aratat ca bancile cer acum investitorilor garantii colaterale solide, pentru a evita situatiile in care nu au putut sa-si recupereze banii pentru ca garantiile erau nevandabile.

"Este un proces draconic al bancilor de selectare a investitiilor finantabile. Bani sunt, dar bancile nu vor sa mai treaca prin aceleasi chinuri prin care au trecut cu investitorii imobiliari pana acum. Au finantat cu ambele maini, nu au tinut cont de viabilitatea colateralelor. Multi investitori au adus colaterale care nu pot fi vandute, care depind foarte mult de parerea pietei", a mai spus Lucianu.

Referindu-se la marja de profit la care se asteapta in prezent investitorii imobiliari, Lucianu a explicat ca 20-25% este un nivel normal, dar a adaugat ca sunt grupuri de investitori care se uita si la profit de 15%, obtinut la capitalul propriu investit.

"Marja s-a redus considerabil, vom vedea insa produse de foarte buna calitate in anii viitori, astfel ca proiectele vor costa mai mult. In aceste conditii investitorii vor astepta un profit, dar nu imediat, ci unul sigur", a declarat Catalina Jigman, seful departamentului birouri CBRE Eurisko.

CBRE ofera, printre altele, servicii de consultanta pentru vanzarea sau inchirierea proprietatilor, servicii corporatiste, managementul proiectelor. CBRE a achizitionat compania romanească Eurisko Consulting, care ulterior a devenit CBRE Eurisko.