"Tentativele de frauda imobiliara au devenit tot mai frecvente la nivel international. MagazinulDeCase.ro a sesizat cu ajutorul clientilor sai, extinderea tentativelor si in Romania. Din sesizarile primite am identificat cateva puncte comune intalnite in toate cazurile de frauda din acest sector. De aceea, recomandam vanzatorilor de proprietati imobiliare sa fie atenti la discutiile pe care le au cu potentialii clienti si sa sesizeze organelor competente orice tentative de fraude", potrivit portalului imobiliar.

Reprezentantii site-ului spun ca o mare parte din cei implicati in tentativele de frauda sustin ca sunt cetateni straini, localizati pentru moment intr-o tara din Africa. In urma discutiilor, cumparatorul propune ca tranzactia sa fie incheiata prin virament bancar, care va fi oprit in aparenta de comisia de control a UEMOA (Uniunea Economica si Monetara a Africii de Vest), deoarece tranzactiile intre UEMOA si zonele din afara ei presupun achitarea unor taxe care trebuie platite de partile implicate in viramentul bancar (inclusiv de catre proprietari).

Astfel, proprietarului i se va cere plata unei sume pentru deblocarea unui virament bancar inexistent. Mai mult, proprietarii se pot astepta sa fie contactati chiar din partea unui asa zis angajat al UEMOA. Pentru mai multa credibilitate, in e-mail-urile transmise exista atasat certificatul de depozit, o scrisoare a comisiei UEMOA conform careia nu poate fi realizat transferul bancar si chiar ordinul de plata. De fapt, toate aceste acte nu sunt reale.

Dupa solicitarea de deblocare a transferului, taxa achitata de vanzator va ajunge in contul unui asa zis angajat UEMOA. Din acel moment, clientul nu va mai lua legatura cu vanzatorul, viramentul bancar fiind inexistent.