"Proprietarii au inteles ca, daca nu lasa la pret, au tot mai putine sanse sa vanda. Acum, 91% din ofertele active de apartamente vechi se incadreaza in 100.000 euro, in timp ce in primavara, erau 76%. Peste acest buget concurenta cu apartamentele noi este tot mai mare, iar cumparatorii se orienteaza prioritar spre acestea. Referitor la cerere, in aceasta perioada avem 88% cautari in bugetul de 100.000 euro, fata de 84% in primavara", a declarat, intr-un comunicat, Razvan Muntean, manager general Imopedia.ro.

Analiza, realizata pe baza anunturilor postate pe site-ul imopedia.ro, mai arata ca numarul romanilor care se orienteaza catre imobile noi este in crestere. Astfel ca, daca in primavara doar 22% dintre cumparatori optau pentru cladirile noi, acum ponderea acestora a crescut cu trei procente, ajungand la 25%.

"Interesanta este evolutia cererii in cazul apartamentelor din imobilele noi din ultimele 16 luni. Astfel, in primavara anului trecut doar 5% dintre cumparatori optau pentru asemenea locuinte, insa ponderea acestora a crescut constant si a ajuns acum sa reprezinte un sfert din preferintele persoanelor care sunt in cautarea unui apartament", se mentioneaza in comunicat.

In ceea ce priveste casele, studiul releva discrepante mari intre cerere si oferta, in conditiile in care in timp ce 80% dintre cumparatori cauta case care sa coste cel mult 150.000 de euro, 70% dintre proprietarii care si-au scos imobilele pe piata cer sume mai mari.

De asemenea, numarul persoanelor interesate de case al caror pret depaseste 150.000 de euro a scazut cu 11 puncte, in timp ce ponderea cumparatorilor care doresc o casa care sa coste intre 60.000 si 75.000 de euro a crescut cu 5 puncte procentuale.

Cel mai popular cartier pentru cei care doresc sa-si cumpere apartamente este Titan, acesta fiind urmat in topul cautarilor de Dristor, Drumul Taberei, Militari si Berceni.

In cartierul Titan, 70% din apartamente au preturi de pana in 75.000 euro. In aceasta limita de pret gasim majoritatea apartamentelor si in Dristor (55%), Drumul Taberei (73%), in Militari (63%), iar in Berceni ponderea apartamentelor cu preturi de pana in 75.000 de euro este de 72%.

Pe primul loc in topul vizitatorilor portalului imobiliar Imopedia.ro care isi cauta case individuale se afla Cartierul Bucurestii Noi.

"O posibila cauza o reprezinta si anuntul facut la inceputul lunii septembrie de catre Ministerul Transporturilor si Metrorex, conform caruia anul viitor se vor da in folosinta aici doua noi statii de metrou", explica reprezentantii portalului.

Pe locul doi se afla Popesti Leordeni, pe trei cartierul Baneasa, urmate de orasul Otopeni si zona exclusivista Cotroceni.

Imopedia.ro detine peste 500.000 de oferte publicate de agentii imobiliare.