Criza de pe piata imobiliara le-a dat idei escrocilor. Cu preturi bomba, multi reusesc sa inchirieze case pe care uneori nu le au, iar clientii se grabesc sa dea cateva sute de euro, ca sa nu piarda oferta.

Politistii ii sfatuiesc pe toti cei care cauta un apartament sa nu plateasca nimic fara un contract legal.

Dana Dobre a vrut sa inchirieze doua camere in zona Vitan. Cand o tanara i-a aratat un apartament pe care a cerut 150 de euro pe luna, a dat imediat banii, fara sa mai verifice nimic.
 
"Ne-a spus ca trebuie sa platim chiria pe o luna, i-am dat banii, ea ne-a dat niste chei, nu mi-am dat seama ca ar fi vorba de niste chei false, nici nu mi-a trecut prin cap asa ceva", a povestit pagubita.

Administratorul blocului unde se afla apartamentul cu pricina spune ca nu este prima data cand se trezeste cu chiriasi pacaliti.

Politistii spun ca in acest caz, persoana care a depus plangerea isi va recupera banii.

"Ca peste tot in Romania, practicile neortodoxe ale excrocilor se manifesta si in domeniul imobiliar, pasul numarul 1 este incheierea unui contract cu agentul imobiliar pentru a te asigura de calitatea si existenta serviciilor", a declarat Dan Negulescu, presedintele Asociatiei Profesionale a Agentilor Imobiliari din Romania - APAIR.

Agentii imobiliari avertizeaza ca s-au inmultit cei care incearca sa vanda ori sa inchirieze locuinte fara acte valabile. Ii sfatuiesc pe clienti sa-l verifice foarte atent pe proprietar.

Cazuri aflate pe masa Politiei:

1. De exemplu, un proprietar din sectorul trei al Bucurestiului isi castiga existenta dand tepe tinerilor aflati in cautarea unei locuinte. Care este schema de lucru?

Cere o chirie mai mica decat pretul zonei, invocand diverse motive: este interesat mai degraba de persoanele care vor sta acolo si nu de bani, pleaca din tara si ii e teama ca va ramane cu locuinta neinchiriata si asa mai departe.

Dupa care, faceti un contract de inchiriere de mana cu datele personale, iti arata buletinul unde are trecuta adresa apartamentului, totul pare in regula, dar te pacaleste si iti da niste chei false, invocand diverse motive pentru care nu poti proba atunci cheile. Intalnirea are loc in alta parte decat la apartament/garsoniera.

Numai ca atunci cand vrei sa verifici cheile, constati ca ele nu se mai potrivesc. Proprietarul nu-ti mai raspunde la telefon, iar daca o face nu recunoaste ca i-ai fi dat vreun ban vreodata. Ce-ti ramane de facut? Sa mergi la politie sa depui reclamatie!

Politistii iti vor spune ca sunt din ce in ce mai multe cazuri de acest gen si ca este foarte greu de probat ca sumele respective au fost platite.

De aici, urmeaza un drum foarte lung si, din pacate, speriati de atata birocratie pentru a putea recupera cateva milioane de lei vechi, multi pacaliti renunta.

Mai departe, nestigherit, la un momnet dat, proprietarul se poate intoarce acasa si isi poate continua "afacerea". Nu renunta la drepturile tale, daca ai ajuns intr-o astfel de situatie!

2. O alta schema de pacalire este practicata de proprietarii care inchiriaza un apartament catre mai multe persoane, de exemplu 15-20, in acelasi timp si lasa chiriasii sa se certe intre ei in legatura cu cine va locui acolo.

Se mai intampla si schema in care cheile pe care ti le da el sunt bune, dar dupa cateva zile, cand urmeaza sa te muti, schimba yala.

3. O alta pacaleala este practicata de "proprietari" in complicitate cu agentiile imobiliare "de cartier". Dupa ce inchiriezi locuinta si platesti totul, cam intr-o saptamana esti anuntat ca de proprietar ca s-a razgandit, iar banii de la agentie nu ii mai vezi niciodata inapoi. Restul banilor de la proprietar vor putea fi recuperati, dar agentia sustine ca trebuie sa "ramane platita" ca doar ea si-a facut treaba.

4. Mai exista si persoane care se dau drept proprietari, desi sunt chiriasi.

Un barbat din Timisoara a inchiriat, impreuna cu sotia lui, o garsoniera de la o doamna, care urma sa plece in Italia.

Barbatul a gasit certificatul de mostenitor al femeii, l-a falsificat si s-a folosit de el pentru a inchiria mai departe locuinta.

A inchiriat apoi garsoniera cu plata anticipata pe un an de zile si dus a fost.

Intr-o zi, pe nepusa masa, chiriasul de buna-credinta s-a trezit la usa cu adevarata proprietara care i-a cerut sa elibereze insa locuinta. 

Falsul proprietar a plecat intre timp din tara si nu a mai putut fi prins.

Sunt cateva sfaturi, pe care daca le respectati, ati putea sa evitati caderea in astfel de "plase":

1. Verificati inclusiv actele casei, actele de proprietate si de identitate, cereti copii dupa ele si dupa facturi.

2. Apelati la o agentie imobiliara care poate face aceste verificari pentru dumneavoastra in cazul in care din diverse motive aveti retineri.

3. Asigurati-va ca ati vorbit cu vecinii, cu administratorul, ca exista martori care sa va fi vazut impreuna cu proprietarul.

3. Nu mergeti singur/singura la vizionari sau la incheierea contractului.

4. Incercati sa convingeti proprietarul sa incheie un contract inregistrat la Fisc.

5. Nu scoateti bani din buzunar sa platiti avans, chirie, garantie, orice fara sa va convingeti inainte ca nu este o teapa.

6. Verificati cheile, interfonul samd.

7. Incercati sa dati un avans foarte mic si plata chiriei in prima zi cand va mutati.

8. Nu va lasati tentat de preturile foarte reduse pentru ca cele mai multe ori tepele se ascund de cele mai multe ori in spatele lor.