Cladirile se intind pe 10 mii de metri patrati, la care se adauga un spatiu verde ce se intinde pe alte 4 hectare si pe care au fost plantati 200 de pomi. Vopseaua si materialele de constructie sunt ecologice astfel incat sa reduca emisiile de caldura si cele toxice. Sistemul de apa si cel de iluminat sunt economice.

In ceea ce priveste securitatea, reprezentanta diplomatica este pazita cu 86 de camere video, infanteristi marini americani si luptatori de la brigada antitero a SRI. 

Noul sediu gazduieste si consulatul, insa accesul se face pe o intrare separata. Publicul va fi controlat ca si pana acum la intrare, iar in interior nu este voie cu telefoane mobile sau aparate de inregistrat.

Pe 14 septembrie isi va deschide portile si Consulatul Ambasadei Amercii la Bucuresti. Aici isi vor putea rezolva solicitarile atat cetatatenii care au nevoie de viza, cat si cei americani aflati in trazit prin tara noastra.

Bulevardul pe care se afla noul sediu al ambasadei a fost numit Dr. Liviu Librescu, in memoria romanului care in 2007 si-a sacrificat viata pentru studentii sai în masacrul de la Universitatea Virginia Tech. A blocat atunci accesul atacatorului, pentru a le permite tinerilor sa fuga.

Cei care vor sa ajunga la noul sediu si nu au masina pot apela la mijloacele de transport in comun: autobuzul 301 de la Universitate va avea o statie exact la reprezentanta diplomatica din Baneasa.