"Mi se plang tot timpul. Mai exista un numar de companii care se gandeau sa investeasca in Romania si care fie nu au luat o decizie, fie se tem sa investeasca in Romania din aceasta cauza. Pentru ca exista o lipsa de previzibilitate si exista acuzatii si probleme semnificative cu coruptia si transparenta", a spus Gitenstein.

El a mentionat ca nu poate da nume concrete, pentru ca aceste companii i-au vorbit confidential si l-au rugat sa faca ceva in legatura cu asta.

"In unele cazuri, cand trebuia sa se ia o decizie, cand tinea de guvern sau de agentiile guvernamentale, m-am dus direct si i-am rugat sa indrepte erorile. In alte cazuri, problemele au intrat pe o lista, pe care o supun din cand in cand atentiei premierului, presedintelui ministrului de Justitie. Si este baza pe care ma sprijin cand iau pozitie", a spus diplomatul.

Intrebat daca au fost primite plangeri din partea companiilor americane potrivit carora oficiali romani le-au cerut mita, Gitenstein a raspuns afirmativ.

"Raspunsul la aceasta intrebare este da. Dar sunt si mai ingrijorati de faptul ca au sentimentul ca pierd anumite licitatii si competitii in favoarea altor companii care se angajeaza in acest tip de activitati. Si cea mai buna modalitate de a rezolva problema asta este a le da politistilor si procurorilor instrumentele de care au nevoie pentru a pune capat acestui tip de comportament", a spus ambasadorul.

CNADNR cere Bechtel costuri cu 35% mai mici la autostrada Brasov-Bors si un nou grafic de executie

Ambasadorul SUA intervine in conflictul Boagiu-Bechtel. Cand va fi gata Autostrada Transilvania?

Gitenstein a mai declarat ca inca nu s-a gasit inca o solutie legata de Bechtel. "Dar a avut loc o intalnire intre doamna Boagiu si conducerea companiei Bechtel si cred ca s-au facut niste progrese. Nu stiu exact in ce punct sunt, dar pana la urma problemele vor trebui rezolvate de cele doua parti", a spus Gitenstein.

El a precizat ca din punctul de vedere al Americii, exista un contract pentru construirea unei autostrazi, pe care Bechtel ar vrea sa il vada pus in practica iar guvernul SUA sprijina asta.