Sambata, omul de afaceri american, presedinte al Berkshire Hathaway, si-a prezentat scrisoarea anuala catre investitori. In cea de-a doua pagina a scrisorii, Buffett a imprumutat un termen din tenis pentru a descrie ce inseamna o eroare majora, pe care a facut-o, de pilda, atunci cand a mizat pe cateva bonduri din Texas.  

Bineinteles, in scrisorile miliardarului catre actionarii conglomeratului Berkshire Hathaway sunt adesea amintite mai mult deciziile bune decat cele rele. Cu toate astea, greselile pe care Warren le-a facut, de-a lungul timpului, ii dezvaluie acestuia o parte umana.   

Iata cateva dintre erorile care i-au produs gauri de milioane de dolari lui Buffett.

1. Horoscopul imobiliar

Gafa: In ultima scrisoare pe care miliardarul a adresat-o actionarilor grupului Berkshire Hathaway, el a prezis o revenire a creditelor imobiliare pe piata americana. Potrivit lui Warren, acest lucru avea sa se vada cel mai bine pe parcursul anului 2011 si sa ajute la cresterea economiei din Statele Unite. Lucrurile n-au stat intocmai asa, scrie Business Insider.

Explicatia? Oracolul din Omaha si-a asumat predictia, dar a continuat sa mizeze pe faptul ca populatia americana va continua sa contracteze credite imobiliare.

2. Eroarea energetica

Gafa: Buffett a cheltuit aproape doua miliarde de dolari cumparand bonduri ale Holdingului de Energie din Texas (SUA). Obligatiunile respective valoreaza la ora actuala doar 878 de milioane de dolari.

Explicatia? Miliardarul american a admis faptul ca s-a inselat cu privire la perspectivele companiei si cu probabilitatea ca pretul gazelor naturale sa ramana scazut.

3. A cumpara sau a nu cumpara

Gafa: Cateva dintre companiile pe care conglomeratul Berkshire Hathaway le-a achizitionat nu produc profitul asteptat de holding. Buffett nu a reusit sa se bucure de cifrele din industria prelucratoare, servicii sau retail, recunoscand ca in aceste domenii randamentul firmelor sale este destul de slab.  

Explicatia? Investitorul originar din Omaha a recunoscut ca s-a inselat cu privire la unele dintre afacerile pe care le-a cumparat. Mai mult, Warren a marturisit ca regreta uneori ca nu a ascultat de sfaturile vicepresedintelui Charlie Munger. “Am incercat sa ma bazez pe cei aproape 20 de ani de achizitii, dar cateodata, ochii mei de investitor au dat gres. Nici Charlie nu a fost mai bun, dar de multe ori el a avut taria sa spuna “Nu” in cazul unor greseli ale mele”, a declarat Buffett.

4. Cresterea cotatiei petrolului

Gafa: In 2008, investitorul a scazut de patru ori valoarea actiunilor Berkshire atunci cand cotatia petrolului si a gazelor naturale a explodat. Miscarea a costat compania cateva miliarde de dolari.

Explicatia? Warren s-a scuzat atunci pe motiv ca nu a putut sa anticipeze dramatica crestere a pretului energiei, dupa 2008. “In 2008 am facut cateva lucruri prostesti in investitiile mele”, a marturisit Oracolul din Omaha.

5. Probleme cu textile

Gafa: Buffett a declarat la un moment dat ca insasi achizitia Berkshire Hathaway, la momentul respectiv, a fost cea mai proasta decizie pe care a luat-o. In 1960, compania producea textile. 20 de ani mai tarziu, investitorul a inchis unitatile de productie, reorganizand intreaga activitate.

Explicatia? Buffett nu si-a putut imagina ca businessul cu produse textile avea doar sa-l duca in pierdere. “Cel mai tampit lucru pe care l-am facut a fost sa creez oportunitati pentru dezvoltare si extindere a textilelor. Asta am facut timp de ani buni. In final insa, intr-un moment de luciditate, m-am retras si am mai cumparat o alta companie. Tot in domeniul textilelor. doamne! In cele din urma, mi-am revenit in simtiri si am patruns, la inceput, in domeniul asigurarilor, si apoi si-n alte industrii”, a marturisit miliardarul.

Conglomeratul sau detine peste 80 de companii

Berkshire Hathaway detine 80 de companii si este cel mai mare actionar al grupului bancar Wells Fargo si al American Express. Conglomeratul detine, totodata, pachetul majoritar la Burlington Northern Santa Fe, cel mai mare operator feroviar din SUA si la MidAmerican Energy Holdings, important furnizor de energie.

De asemenea, Berkshire detine participatii importante la Coca-Cola, Kraft Foods si Munich Re.

La sfarsitul anului trecut, Berkshire Hathaway a anuntat ca a achizitionat actiuni IBM in valoare de 10,7 miliarde de dolari, desi Warren Buffett evita in mod traditional sa investeasca in companii cu profil tehnologic.

Actiunile Berkshire Hathaway au scazut in 2011 cu 4,7%, in timp ce indicele S&P 500 a stagnat. Valoarea de piata a companiei a crescut in ultimii 21 de ani de aproximativ 17 ori, in timp ce indicele S&P 500 a crescut de patru ori. Valoarea participatiei lui Buffett la companie s-a depreciat anul trecut cu doua miliarde de dolari.
 
Ca medie trimestriala, valoarea actiunilor Berkshire a scazut in trimestrul al treilea la cel mai redus nivel din ultimii 20 de ani raportat la valoarea de piata. Schema de rascumparare de actiuni a fost lansata in septembrie. Scaderea de pe bursa a fost determinata in principal de costurile ridicate cu plata politelor de asigurare in urma dezastrelor naturale de anul trecut, dar si de pierderi inregistrate pe un portofoliu speculativ de derivate.
 
Demisia managerului David Sokol, in luna martie, a ridicat semne de intrebare privind succesorii lui Buffett, in varsta de 81 de ani, la conducerea holdingului. In 1990, ultima data cand a tras in jos indicele S&P 500, valoarea de piata a Berkshire a scazut cu 23%, in timp ce indicele bursier a pierdut 6,6%.
 
Pe langa activitatile de baza din sectorul asigurarilor si serviciilor financiare, Berkshire detine pachete semnificative de actiuni la numeroase companii importante.

Berkshire Hathaway a ales succesorul lui Buffett. Identitatea este tinuta secreta

Warren Buffett afirma, in scrisoarea anuala catre investitori, ca board-ul director al Berkshire Hathaway a gasit un succesor pentru inlocuirea sa din pozitia de director general, calmand temerile unor actionari privind viitorul companiei dupa retragerea emblematicului miliardar, noteaza revista Forbes.

Buffett nu a mentionat insa si cine va fi urmatorul CEO al Berkshire Hathaway, imperiul de afaceri construit de influentul investitor pe parcursul a aproape 50 de ani. Succesiunea a fost una dintre cele mai tensionate si controversate probleme pentru actionarii Berkshire Hathaway in ultimii ani.

Berkshire a pastrat tacerea privind urmasul lui Buffett in pozitia de director general, lasand loc pentru speculatii si dispute aprinse privind viitorul companiei.

Scrisoarea lui Buffett curpinde cele mai multe informatii pe aceasta tema prezentate pana acum publicului, miliardarul afirmand clar ca board-ul companiei a ales deja un succesor, nemaifiind vorba despre o lista de candidati.

"Board-ul vostru este la fel de entuziasmat in privinta succesorului meu ca CEO, o persoana pe care ei o cunosc foarte bine si ale carei calitati manageriale si umane le admira", a spus Buffett, notand ca exista si doi candidati "de rezerva".

Unul dintre actionarii Berkshire s-a aratat usurat de informatiile comunicate de Buffett, aratandu-se de asemenea foarte multumit de faptul ca miliardarul a tinut sa rezolve chestiunea in prima parte a scrisorii.

La 81 de ani, Warren Buffett este cunoscut ca un manager activ si sanatos, iar miliardarul a afirmat in mai multe randuri ca nu intentioneaza sa se retraga curand din activitate.

Un alt actionar al Berkshire considera insa ca scrisoarea transmisa de miliardar investitorilor cuprinde indicii privind o schimbare iminenta.

Renumit pentru dieta nesanatoasa cu carnea de vita ca element de baza, Buffett glumeste in scrisoare ca ar putea consuma inca 12 milioane de calorii inainte de moarte. El reia de asemenea povestea unuia dintre primii parteneri de afaceri ai sai, Rose Blumkin, care, la varsta de 89 de ani, i-a vandut lui Buffett o parte din actiunile Nebraska Furniture Mart, dar a continuat sa lucreze pana la 103 ani. "A murit la un an dupa ce a iesit la pensie, succesiune de evenimente pe care tin sa o subliniez pentru orice manager al Berkshire care se gandeste sa se retraga", a aratat Buffett.

Nebraska Furniture Mart a fost rampa de lansare pentru imperiul de afaceri construit de Buffett, Berkshire Hathaway avand acum 270.000 de angajati in zeci de companii din intreaga lume, cu activitati de la servicii financiare, transporturi feroviare si furnizarea de energie electrica la productia de inghetata si lenjerie intima.

Numele succesorului lui Buffett nu este cunoscut, insa cel mai vehiculat nume este Ajit Jain, directorul diviziei de reasigurare a Berkshire.

Pe langa Jain, speculatiile indica alti patru posibili candidati: directorul general al companiei feroviare Burlington Northern Santa Fe, Matthew Rose, seful diviziei de asigurare auto Geico, Tony Nicely, CEO-ul furnizorului de energie electirca MidAmerican, Greg Abel, si directorul companiei de reasigurare General Re, Tad Montross. Toti sunt cunoscuti ca profesionisti apreciati de Buffett, insa Ajit Jain este considerat favoritul miliardarului.