1. Berkshire Hathaway (114.625 dolari)

Cu aceasta suma se poate cumpara un apartament de trei camere in Bucuresti, construit in ultimii trei ani, potrivit site-urilor de anunturi.

Berkshire Hathaway ar fi ramas probabil o companie necunoscuta si poate ca ar fi disparut cu totul de pe piata, daca nu ar fi intrat in vizorul lui Warren Buffett in 1962. Compania isi are originile intr-o mica manufactura de produse textile infiintata in 1839. In 1964, Buffett a primit o oferta sa vanda actiunile pe care le cumparase la Berkshire la pretul de 11,5 dolari si a acceptat. In oferta scrisa, pretul era insade 11,375 dolari/actiune, lucru care l-a infuriat si l-a determinat sa refuze oferta si sa preia compania.

De atunci, pretul unei actiuni a crescut de 1.000 de euro, iar multi dintre cei care au investit alaturi de Buffett de la inceput au devenit milionari.

Berkshire a devenit apoi inima imperiului lui Buffett, mica firma de textile crescand prin achizitia unor companii de asigurari, din sectorul utilitatilor, si apoi din sectoare tot mai diverse. Cu fiecare achizitie, compania a crescut tot mai mult, iar toate profiturile au fost pastrate in companie si reinvestite. Berkshire Hathaway nu a distribuit niciodata dividende in 45 de ani, iar investitiile realizate de Buffett i-au adus o crestere medie anuala a capitalurilor proprii de 20%. In ultimii 20 de ani, actiunile Berkshire au crescut cu 1.200%, fata de o crestere de 200% pentru indicele S&P 500 care urmareste actiunile celor mai importante 500 de companii americane.

Citeste mai multe pe www.zf.ro