Shlomo Rodav a afirmat ca demisioneaza din cauza opiniilor diferite fata de actionarii care controleaza grupul, noteaza cotidianul israelian Globes. Se presupune ca Rodav se refera la fondul de investitii Apax Partners, care controleaza pachetul majoritar de actiuni, scrie Mediafax.

Predecesorul lui Rodav, Zehavit Cohen, a demisionat in octombrie, in urma protestelor sustinute din Israel legate de pretul ridicat al produselor lactate.

Surse apropiate situatiei au declarat pentru Globes ca Nico Hansen, partener la Apax, s-a aflat marti in Israel ca urmare a unei dispute intre Rodav si Apax. Surse din piata spun ca disputa care a condus la demisia presedintelui este legata de operatiunile de vanzari.

Apax a cumparat pachetul majoritar de actiuni la Tnuva in urma cu cinci ani si din cauza acestei perioade, dar si a unor noi reglementari, exista asteptari privind vanzarea grupului in urmatorii doi ani.

In cele cateva luni ale mandatului sau de presedinte, Rodav a supravegheat schimbari importante la Tnuva, scrie Globes. A inchis fabrica din Romania, care pierdea sute de milioane de sekeli si a incercat sa optimizeze activitatile grupului prin consolidarea acestora si reducerea personalului la nivelul sediului central.

Tnuva Romania se afla in prezent in faliment.

Globes anunta la sfarsitul lunii noiembrie ca Tnuva ia in calcul retragerea de pe piata din Romania din cauza pierderilor "masive", iar operatiunile vor fi inchise daca nu se va gasi un cumparator. Tnuva a investit din 2005 aproximativ 300 milioane sekeli (60 milioane euro) in Romania, iar retragerea de pe piata este una dintre primele chestiuni de care trebuia sa se ocupe noul presedinte al companiei, Rodev.

Tnuva a intrat in Romania in parteneriat cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, care a finantat operatiunile locale ale grupului cu 15 milioane euro.

Globes nota ca Tnuva a fost afectata sever de efectele crizei mondiale in Romania, compania reusind cu greu sa concureze cu importurile de lactate mai ieftine. Totodata, productia Tnuva Romania era cu 50% mai scumpa decat a lactatelor romanesti, potrivit ziarului israelian.

In iulie 2008, grupul israelian a cumparat participatiile minoritare la Tnuva Romania Dairies pentru 60,7 milioane sekeli (12 milioane euro), preluand integral subsidiara locala.

Tnuva a inchis in Luna martie 2011 ferma de vaci de la Adunatii Copaceni, deoarece nu era profitabila. Ferma asigura 25% din materia prima a fabricii de lactate Tnuva de la Popesti Leordeni. Conducerea companiei preciza atunci ca fabrica primeste suficienta materie prima de la furnizorii din afara grupului.

Ferma fusese cumparata de Tnuva cu un milion de euro si modernizata ulterior.