Deciziile soc pentru economia Romaniei in 2011. Plecarea Nokia si inchiderea fabricii Tnuva, doar doua dintre ele
Dupa ce in anii 2009 si 2010 o serie intreaga de companii au decis sa inchida anumite unitati de productie, pe aceasta lista figurand nume precum Bergenbier sau Heineken, anul 2011 a adus adevarate socuri pentru ca de aceasta data a fost vorba de decizii complet neasteptate care au echivalat cu iesirea anumitor jucatori din piata, scrie Ziarul Financiar.
Cele mai rasunatoare inchideri de fabrici ale anului 2011 au fost Nokia, Tnuva si rafinaria Arpechim, peste 3.000 de oameni fiind afectati de aceste decizii.
La finalul lunii septembrie, finlandezii de la Nokia, au luat decizia de a inchide fabrica de la Jucu, judetul Cluj, in contextul in care productia de telefoane mobile din aceasta unitate incepuse in februarie 2008 prin intermediul unei investitii de 60 de milioane de euro.
Circa 2.200 de angajati au fost afectati de aceasta decizie, Romania pierzand dintr-un foc unul dintre cei mai mari exportatori locali. Masura s-a incadrat in strategia companiei si a avut rolul de a reduce costurile, de a eficientiza si simplifica structura grupului, s-a precizat intr-un comunicat.
Inchiderea fabricii de lactate Tnuva din Popesti-Leordeni, din apropierea Bucurestiului, a fost o alta supriza neplacuta adusa de anul 2011. La finalul anului 2005, Tnuva, cel mai mare jucator din industria alimentara israeliana, facea un pariu imens cu piata locala investind 55 de milioane de euro intr-o unitate de productie in Romania, la Popesti-Leordeni.
Planurile erau facute pentru un business de 70 de milioane de euro in cativa ani de la deschiderea unitatii, actionarii tinteau podiumul din industria lactatelor dupa investitii de milioane de euro in promovare, piata trebuia sa creasca cu doua cifre anual.
Pe acelasi subiect: