"Inteleg ca domnul Ellison are demult un interes pe termen lung in Lanai. Pasiunea sa pentru natura, in particular pentru ocean, este binecunoscuta, in special in zona competitiei de iahting America's Cup", a declarat guvernatorul Hawaii, Neil Abercrombie.

Lanai, a sasea insula ca marime din arhipelagul Hawaii, are o suprafata de 365 kilometri patrati, cu aproape 60% mai mare decat cea a Bucurestiului, si este detinuta si administrata, din 1985, de grupul Castle & Cooke, controlat de miliardarul David Murdock.

Co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, s-a casatorit in 1994 pe insula Lanai.

Achizitia include doua hoteluri tip resort, doua terenuri de golf, mai multe vile, peste 35.000 de hectare de teren, inclusiv un proiect rezidential de 600 de hectare, o ferma de panouri solare, mai multe parcuri si serviciile de utilitati aferente proprietatilor.

Pretul tranzactiei nu este cunoscut, insa documentele publice prin care se solicita avizul autoritatilor locale indica o valoare "de ordinul sutelor de milioane de dolari".

Murdock, in varsta de 89 de ani, a afirmat ca va pastra resedinta de pe insula si isi retine dreptul de a construi un parc eolian pe Lanai.

Ellison (67 de ani) este pe locul al saselea in topul miliardarilor lumii realizat de Bloomberg, cu o avere estimata la 36,4 miliarde de dolari.

Insula are 75 de kilometri de coasta si este accesibila de pe insulele vecine cu elicopterul sau cu aeronave de mici dimensiuni. Pe Lanai nu se gaseste niciun semafor, iar 93% din drumuri nu sunt pavate.

Insula are peste 3.200 de rezidenti si a atras in primul trimestru al acestui an aproximativ 26.000 de turisti, potrivit autoritatilor locale.