Nebanuite sunt caile comertului in Romania. Afaceri dupa gratii, cu detinuti: patronul plateste salariul minim, iar angajatii sunt stabili. VIDEO
Peste doua saptamani, la Iasi, se va deschide primul call-center operat in totalitate de detinuti. Si asta dupa ce un om de afaceri si-a mutat afacerea dupa gratii si i-a transformat pe cei inchisi in agenti de vanzari. Detinutii, unii dintre ei condamnati pentru infractiuni grave, beneficiaza de reducerea pedepsei si, cu putin efort, castiga si bani. Si patronul e multumit: plateste salariul minim si are angajati stabili.
Adrian este un tanar de 31 de ani, inchis la Penitenciarul din Iasi, pentru omor. Mai are de ispasit 9 ani, de care poate scapa mai repede. Daca este angajat la call-center, i se scade din pedeapsa cate o zi din 3 lucrate.
Dumitru, colegul lui Adrian, a facut deja 10 ani din 15 primiti tot pentru omor. Va lucra si el la call center, ca sa plece mai repede din celula.
Omul de afaceri de la care a pornit totul spune ca s-a gandit sa apeleze la detinuti dupa ce a aflat ca multi lucrasera in Italia. Tot acolo unii au facut si tot soiul infractiuni. Dar dezavantajul s-a transformat acum intr-o oportunitate:
"Am ales penitenciarul din Iasi pentru ca era un numar superior de persoane vorbitoare de italiana. Avantajul de aici este unul singur, ca forta de munca este stabila", a explicat Eusebiu Stelescu, angajator.
"Sunt multumiti detinutii, pentru ca e un calculator, un birou, un scaun comod, caldura. Este un avantaj ca au un venit, este avantajul ca ies din camera", a spus comisar sef Marius Vulpe, directorul Penitenciarului Iasi.
Totusi, suntem intr-un penitenciar. Detinutii nu au voie sa acceseze internetul sau sa discute fara aprobare la telefon. Pe langa reducerea pedepsei, ei vor primi salariul minim pe economie si bonusuri, in functie de numarul de produse vandute.
Dupa call-center-ul de la Iasi urmeaza sa mai fie deschise alte doua in Penitenciarele Focsani si Timisoara. 700 de detinuti vor fi angajati in total.