Ca sa iesiti victoriosi din lupta cu ploaia, baltoacele si noroiul aveti nevoie de un echipament pe masura. O umbrela, o pelerina de ploaie si, neaparat, niste cizme de cauciuc.

Asa se face ca vanzarile de accesorii pentru ploaie au crescut cu 60%. Castigul este insa si mai mare pentru farmacii. Speriati de viroze, romanii si-au facut provizii de medicamente.

"S-a dublat cererea de medicamente pentru raceala, gripa si dureri de cap", spune Beatrice Speteanu, farmacista.

Dureri de cap au probabil si cei care au cautat zilele acestea un taxi. Telefoanele firmelor sunt suprasolicitate, iar soferii iau comanda dupa comanda.

Ies in profit pana cand dau cu masina intr-o groapa, pentru ca baltile uriase au macinat plombele din asfalt. Iar strazile sunt pline de cratere, care trimit masinile direct la vulcanizare.

"Pene si indreptari de jante. Au fost mai multi fata de o perioada normala", precizeaza Mihai Cozma, angajat vulcanizare.

Altii, cum ar fi cei care vand articole de gradinarit, au avut de pierdut din cauza ploii. "Au fost zone care au fost destul de afectate, cu procente de 15%: zona de plante de exterior, de pamant de gradina, de gazon", povesteste Florin Bucur, directorul adjunct al departamentului gradina.

Vremea rea le-a stricat socotelile si patronilor de localuri din Centrul Vechi al Capitalei. Daca in zilele insorite, terasele erau pline ochi, in ultimele trei saptamani, de cand ploaia a pus stapanire pe Bucuresti, numarul clientilor a scazut si cu 70%.

Si mai rau merg spalatoriile auto. "Daca de trei saptamani de zile ploua incontinuu, nici noi nu avem activitate", se plange Ilie Iordache, angajat al unei spalatorii auto.

Si asa va fi si luna viitoare. Iunie este prin definitie mai ploioasa decat mai, iar anul acesta nu va face exceptie, spun meteorologii.