In zeci de vile din cartierele noi au aparut "acvarii" imense, in aer liber. Adultii sustin ca isi iau doza de optimism din unduirea pestilor care aduc bunastare si noroc. "Te relaxeaza, te calmeaza dupa toate problemele zilnice. Este perfect. Stam si mancam langa iaz, foarte bine ne simtim dupa. Si se uita fix in ochii tai cand trec pe langa tine", spune Maria Costache, proprietar.

Un asemenea iaz pentru vila, 6 pe 3, un metru 80 adancime si cel mai bun sistem de filtrare costa in jur de 10.000 de euro, fara pesti. Ca sa populezi spatiul cu 20 de pesti Koi mai platiti inca 1.000 de euro. La final nu aveti doar un iaz decorativ, ci si o piscina. Multi proprietari spun ca in zilele toride fac baie alaturi de crapii japonezi.

In spate se afla si o afacere tot mai prospera. Chiar si in curtile mici pot fi construite iazuri in care vor fi instalate, dupa carantina, exemplarele pe care le doreste clientul. Combinatia de culori preferata si dimensiunea se aleg din catalog. "Am adus si la 75 de cm un peste. Cei mai mici sunt pe la 15 euro, dar am adus si la 2500 de euro si nu este un pret mare. Ii hranesc bine, de 4-5 ori pe zi. Un peste matur ajunge pe la 7-8 ani", precizeaza Valentin Dumitrescu, furnizor. 

Timp in care se creeaza un atasament puternic, similar celui dintre oameni si feline sau patrupede. In plus, se ridica problema Pedigree-ului. Nu cumparati pesti decat de la importatori cu firme autorizate. Altfel, va puteti trezi ca, in loc sa creasca pana la 1 metru, se imbolnavesc, se decoloreaza sau fac burta. Lucru inacceptabil pentru un exemplar autentic.