Initial, pastorul american a “prezis” ca Apocalipsa va avea loc sambata seara la ora 18:00 (aproximativ ora 4 dimineata - ora Romaniei), oriunde ne-am afla. Meridian dupa meridian, ora respectiva a venit si...”surpriza”: nu s-a produs nicio tragedie.
Camping a mai „prezis” de cateva ori data Apocalipsei pe Pamant. Gresit, bineinteles. Care este explicatia lui vis-a-vis de aceasta greseala? Nu s-au luat in calcut cateva zile de la Rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos, astfel a motivat pastorul american neproducerea vreunui cataclism.
Speriat ca nu cumva postul sau de radio, ce difuzeaza muzica religioasa, sa nu dea faliment, Harold revine cu o noua „viziune”: desi s-a inselat de data aceasta, este sigur ca pe 21 octombrie, peste 98% din populatia lumii va ajunge in Iad, iar el impreuna cu cele doua procente ramase, se vor bucura da Imparatia Cerului in Rai.
Cum a reusit „profetul” sa produca atata isterie si profit deopotriva
Cum a reusit Harold sa produca aproape 120 milioane de dolari prin „prezicerile” sale? Acesta s-a bazat pe legile marketingului. Stiind probabil ca bugetul pentru publicitat este deseori costisitor pentru orice companie, pastorul s-a gandit sa lanseze un „produs”, care desi nu era original (mai fusese „lansat” de numeroase dati), atragea atentia suficient de mult incat sa aiba sanse mari de promovare.
Dupa cum si el a observat, oamenii acordau atentie subiectului, ba chiar credeau intr-o eventuala Apocalipsa. Asa se explica faptul ca si-au vandut bunurile, au renuntat la taxele pe care le plateau pentru scolile copiilor lor si au creat tensiuni, disperare, isterie printre semeni.
Care este, asadar, reteta succesului lui Camping? „Vinde-le oamenilor o poveste pe care ii insusi isi doresc s-o creada. De fapt, vinde-le o poveste in care sa poata crede”, aceasta pare sa fi fost filozofia dupa care s-a ghidat „intreprinzatorul”.
Povestea vanduta de pastorul american trebuia promovata, nuantata cu suficiente argumente si detalii, astfel incat „consumatorii” sa nu aiba motive de indoiala. Sa luam un exemplu concret. iPadul, desi nu a fost un produs de care oamenii sa aiba reala nevoie, povestea cu tableta magica, conceptul de carte universala, trendul actual al online-ului – toate astea au conturat un brand. Vorbim despre aceeasi dorinta, curiozitate din fiecare an, de a asculta un nout hit muzical, de a vedea un nou star cinema, de a cunoaste noul trend fashion etc. Nu este vorba despre nicio intamplare, ci pur si simplu despre o poveste, care asteapta sa fie spusa cuiva.
Povesti in care oamenii isi doresc sa creada
Cat despre partea „cui sa fie spusa”, aceasta este esentiala deoarece nu toata lumea vrea sa creada in sfarsitul lumii. Din pacate insa, unii chiar o fac. Iar pentru a reusi sa-i isterizezi pe acestia din urma, nu trebuie sa te strofoci prea mult.
Deseori, specialistii in marketing lanseaza un produs printr-o campanie de promovare. Mult mai eficient s-a dovedit a fi gasirea unei secte, a unui grup, unui anumit public caruia sa-i spui o poveste, pe care acesta din urma s-o impartaseasca cu alti oameni, facand astfel ca produsul respectiv sa fie cunoscut mult mai repede.
Asadar, in asta a constat strategia "profetului": un produs care sa rezoneze si un public credul, caruia sa-i placa sa asculte povesti.