Cheful de munca trece prin stomac. Astfel au observat sefii multinationalelor din intreaga tara. Asa ca, acolo unde s-au dezvoltat cladiri de birouri, au aparut imediat restaurantele, cafenele si bistrouri.

In cele trei mari zone de business ale Capitalei - Pipera, Piata Victoriei si Piata Unirii - lucreaza peste 400.000 de angajati ai corporatiilor. Oameni care stau la birou de la 9 dimineata pana la 6 seara. Asadar, petrec mai mult timp in acest mediu decat cu familiile lor. Si sunt angajatori care ofera, pe langa un spetiu vesel si confortabil, acces rapid la anumite servicii.

De exemplu, Raluca nu poate lucra fara cele 3 cappuccino pe zi, pe care le cumpara de la 12 etaje distanta.

Calin spune si el ca pranzul luat intr-un restaurant din aceeasi cladire nu este pierdere de vreme, ci dimpotriva, un avantaj in negocierea contractelor.

Piata serviciilor s-a extins acolo unde sunt multi angajati. Dovada ca intr-una dintre cele mai mari cladiri de birouri se amenajeaza un salon de cosmetica.

Iar la parterul unui alt turn din Bucuresti s-au deschis, pe rand, o spalatorie, o gradinita, un cabinet de nutritie si o sala de fitness. Cei care trudesc deasupra sunt oricand bineveniti, desi tarifele se raporteaza la un salariu corporatist, adica de la 3.000 de lei in sus.

"Este adevarat ca sunt servicii care vizeaza aceasta nisa de clienti, dar preturile sunt adecvate tipului de servicii si nu neaparat chiriei platite"
, sustine Mirela Raicu, partener al unei firme de consultanta.

In momentul de fata, 1,5 milioane de romani lucreaza in firme care au peste 100 de angajati.