Ieri infractor, astazi antreprenor. Britanicul care a invatat in inchisoare sa faca bani
Pentru un antreprenor de succes din Marea Britanie, in varsta de 33 de ani, faptul ca a petrecut doi ani in inchisoare s-a dovedit a fi de bun augur, relateaza BBC. Si asta deoarece omul de afaceri a avut mai mult succes dupa perioada petrecuta dupa gratii decat atunci cand se afla in libertate.
Duane Jackson recunoaste ca a avut o copilarie nefericita si ca inchisoarea era de asteptat pentru el. “Am crescut intr-un anturaj nepotrivit”, a povestit acesta pentru BBC.
Desi pasionat de IT de la o varsta frageda, Duane si-a abandonat studiile, fiind exmatriculat la 15 ani. Parea atunci ca se indreapta mai degraba spre o “cariera” de infractor si nimeni nu putea banui ca mai tarziu avea sa devina fondatorul unei firme care numara, in prezent, 31 de angajati.
In timpul petrecut in inchisoare, a invatat programarea pe calculator. “Privind in urma, a fost cel mai bun lucru care mi se putea intampla”, a spus Jackson.
Britanicul a fost retinut in Statele Unite pentru trafic de droguri, dar trimis apoi in Regatul Unit, pentru a fi judecat.
Omul potrivit la locul potrivit
Viata de dupa inchisoare nu a fost usoara, in special in ceea ce priveste gasirea unei slujbe. Statisticile spun ca doar o treime dintre detinuti reusesc sa se integreze in sistem, dupa ce sunt eliberati.
Duane Jackson se ocupa singur de finantele personale, dar i se parea extrem de greu sa se acomodeze cu termenii de specialitate folositi in programele de contabilitate. Asa i-a venit ideea unui program de contabilitate pentru proprietarii de companii. In 2006, la patru ani dupa ce a parasit inchisoarea, a lansat pe piata KashFlow, o companie de software, care-si are sediul in Londra. KashFlow este specializata in software in randul companiilor mici.
Jackson a primit un sprijin important si din partea lordului Young din Graffham, consultant de afaceri pentru premierul britanic Davin Cameron si fost secretar de comert sub mandatul lui Margaret Thatcher. Cei doi s-au cunoscut la un eveniment caritabil, noteaza jurnalistii BBC. Ulterior, lordul a devenit presedinte-investitor la KashFlow, ajutand compania si printr-un aport de imagine. Astazi, KashFlow a devenit unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata de software din Marea Britanie, numarand cateva mii de clienti care ii utilizeaza programele.
Cea mai dificila sarcina a britanicului ramane insa recrutarea personalului potrivit. Tanarul antreprenor a fost surprins sa descopere ca educatia aleasa nu reprezenta o garantie absoluta: “Cand intervievez oameni care au diverse diplome, descopar ca nu stiu sa vorbeasca ori sa scrie corect. Este o adevarata provocare sa gasesc oameni capabili”.
Duane Jackson spune astazi ca trecutul sau infractional va plana mereu asupra afacerii pe care o conduce. Pentru ca a fost condamnat pentru trafic de droguri in America, nu mai poate calatori acolo. Imprumuturile bancare ies si ele din discutie, din acelasi motiv.
Omul de afaceri este de parere insa ca sistemul ar trebui sa le mai acorde o sansa raufacatorilor. “Sunt multe similitudini intre infractionalitate si antreprenoriat: riscuri calculate, competitie, aliante strategice. Credeti-ma, sa fii inchis departe de societate si de cei dragi este o pedeapsa suficient de mare. Daca nu le oferim fostilor detinuti sansa de a-si recastiga vietile, nu vor face decat sa recidiveze, costand societatea si mai mult”, adauga el.
Pe acelasi subiect: