Allen Stanford, supranumit "micul Madoff", o referire la escrocul din New York condamnat la 110 de ani de inchisoare, a fost declarat vinovat in luna martie pentru ca a inselat 30.000 de investitori din peste 100 de tari prin Banca Stanford International, cu sediul in insula Antigua.

"Este una dintre escrocheriile cele mai odioase prezentate vreodata unui tribunal federal", a remarcat judecatorul David Hittner in timp ce anunta sentinta la Houston (sud).

Anchetatorii nu au gasit urma a 92% dintre cele opt miliarde de dolari pe care banca pretindea ca ii are in active si rezerve obligatorii. Aceasta valoare este totusi net mai mica decat cele 65 miliarde de dolari sustrasi pana in 2008 de Bernard Madoff.

Allen Stanford, in varsta de 62 de ani, si-a petrecut ultimii trei ani in inchisoare si nu va fi pus in libertate niciodata, doar daca nu castiga apelul sau nu obtine gratierea. In martie, el a fost declarat vinovat la 13 dintre cele 14 capete de acuzare pentru escrocherie, complot, spalare de bani si obstructionarea justitiei.

In cadrul audierii finale, Allen Stanford, a pus caderea imperiului sau pe seama procurorilor prea zelosi, a anuntat agentia KHOU.

"Nu sunt un hot", a declarat el. "Am constiinta impacata", a adaugat el.