Platile pe mobil au inceput prin SMS. Intre timp au aparut si alte aplicatii pe care le descarcati pe telefonul mobil, introduceti datele cardului si cumparati, de exemplu, o cartela reincarcabila.

La fel puteti plati si factura la o companie de telefonie mobila, o vacanta sau un bilet la cinema. Urmatorul pas este plata la hipermarket. "Din perspectiva noastra, platforma este pregatita, trebuie sa lucram la partea de integrare cu respectivele companii. Intr-un an - un an si jumatate, vom avea si plata cu telefonul mobil la magazinele de retail", crede Antonio Eram, dezvoltator de aplicatii.

Cum se va desfasura o plata cu telefonul la magazin? Cand veti termina de facut cumparaturile si veti ajunge la casa, va trebui sa solicitati sa faceti plata cu telefonul mobil. Pe aplicatia speciala de pe telefon veti primi un bon. Il veti plati, iar vanzatorul va avea confirmarea acestei plati aproape instantaneu.

Atentie, paza buna trece primejdia rea, ne transmit companiile care gestioneaza platile pe card. "Prima regula este utilizarea telefoanelor oficiale, evitarea telefoanelor care sunt sparte", atrage atentia Gabriel Ghita, reprezentantul unei companii de gestionare a platii cu cardul. Cele expuse atacurilor sunt telefoanele decodate din alta retea.

Numai anul trecut s-au efectuat 500.000 de plati de pe telefoanele mobile, iar romanii au cheltuit aproape 4 milioane de euro, o crestere de 30% fata de 2011.