Procese pentru averea regala. De ce vrea Printul Paul sa fie recunoscut ca mostenitor al Regelui Carol al II-lea VIDEO
"Numai romanii pot decide, prin referendum, cine ar fi urmatorul rege: Majestatea Sa Regele Mihai sau Printul Paul de Romania". Afirmatia ii apartine avocatului Casei Regale, care a dezvaluit ca fostul suveran este dezamagit dupa ce magistratii instantei supreme au consfintit ca printul Carol Mircea Grigore este intaiul nascut al Regelui Carol al II-lea.
De acum, sunt deschise caile unor razboaie nemaiintalnite in justitie intre fostul rege si nepotul sau Paul. Miza o constituie nenumarate paduri si terenuri agricole, plus zeci de castele si palate. Adica o avere colosala.
Tronul. Asta cere Paul de Romania dupa o asteptare de 57 de ani, timp in care a cerut prin instantele din straintate si din tara recunoasterea pentru tatal sau, Printul Carol Mircea Grigore, a statutului de prim nascut legal al Regelui Carol al II-lea.
Pentru Casa Regala a Romaniei, hotararea magistratilor nu are relevanta. “Aceasta decizie nu creeaza niciun drept dinastic si nici nu stabileste apartenenta persoanei sus-numite, astazi decedata, la Familia Regala. (...) In pozitia sa de Sef al Familiei Regale a Romaniei, Majestatea Sa Regele Mihai I este singurul care se poate pronunta asupra chestiunilor dinastice”, a explicat Casa Regala a Romaniei.
Cum Romania este republica, adevarata miza ramane averea uriasa ce a apartinut marilor regi ai Romaniei, de la Ferdinand incoace.
Castelul Peles, evaluat la 60 de milioane de euro, a fost construit la initiativa Regelui Carol I, pentru a-i servi drept resedinta de vara. A fost nationalizat si a functionat ca muzeu pana in 2007, cand a ajuns inapoi in posesia Regelui Mihai.
Este, cel putin deocamdata, singura pretentie facuta publica de Paul de Romania. Averea din care sustine ca ar putea cere o parte mai cuprinde si domeniul de la Savarsin, judetul Arad, o proprietate pe care majestatatea sa a cumparat-o personal in timpul domniei. I-a fost inapoiata de statul roman in 2001.
Mai sunt apoi terenurile agricole sau forestiere. Actele oficiale arata ca membrii Casei Regale au detinut 16 mii de hectare de terenuri rasfirate prin tara, impreuna cu masinile si utilajele necesare intretinerii fermelor. La acestea se adauga 140 de mii de hectare de paduri pe Valea Prahovei, dar si in Bucovina, Banat si Oltenia.
Membrii familiei regale au detinut 12 palate si castele si peste o suta de vile, case urbane si cabane de vanatoare. Toate acestea, spune Regele Mihai, ii apartin de drept, fiindu-i lasate prin testament de Ferdinand.
Pe acelasi subiect: