Cea mai noua strategie a miliardarilor: au inceput sa cumpere tari. Printre ei si un roman
Criza, criza. Dar si la ei. Exista miliardari, printre care si un roman, care isi permit sa cumpere state bucata cu bucata, la propriu.
Controversatul miliardar roman Frank Timis este concesionarul a 4% din suprafata Romaniei si detinator al African Petroleum, firma care a exploatat zacamintele de fier din Republica Sierra Leone, compania detinand aproape jumatate din terenul tarii, potrivit unor stenograme WikiLeaks, citate de Ziarul Financiar. Omul de afaceri cu origini australiene are o avere de 1 miliard de euro si a fondat compania Gabriel Resources.
Grupul al carui presedinte este, African Minerals, a vandut 25% din actiunile proiectului de exploatare a zacamintelor de fier din Sierra Leone. Aceasta din urma are una dintre cele mai mari rezerve de fier de pe continentul african, estimate la aproximativ 12,8 miliarde de tone. Pachetul de 25% din proiectul Tonkolili reprezinta, de fapt, o investitie din partea chinezilor de la Shandong Iron & Steel Group Co. (companie detinuta de statul chinez), in valoare de 1,5 miliarde de dolari, scrie Financial Times.
Un chinez cumpara 0,3 din teritoriul Islandei
Si chinezii vor o bucata din teritoriul lumii. Astfel, cei de la Financial Times scriu ca Huang Nubo, un dezvoltator imobiliar si fost oficial al guvernului chinez, vrea sa cumpere 300 de kilometri patrati din zona salbatica din partea de nord-est a Islandei, unde intentioneaza sa construiasca o statiune turistica si un teren de golf, scrie Financial Times.
Oponentii acestei miscari sunt circumspecti in legatura cu adevaratul scop al achizitiei si sustin ca nu era nevoie de o suprafata atat de intinsa de teren – 0,3% din suprafata totala a Islandei, pentru a construi un hotel. Miza ar fi, in opinia acestora, o putere geopolitica mai mare a Chinei in zona Atlanticului si asupra tarii membre NATO.
Bani din gaze. Miliardarul Soros mizeaza pe investitii in industrie
Proprietarii San Leon Energy Plc, o companie de exploatare a gazelor naturale, care este sustinuta de miliardarul George Soros si fondul Blackrock se asteapta ca licentele pentru exploatarea gazelor de sist din Polonia sa fie mai profitabile decat cele din SUA.
Compania a devenit cea mai mare companie din Polonia, care exploateaza gazele de sist, dupa ce a cumparat, luna trecuta, Realm Energy International Corp. pentru suma de 142 de milioane de dolari, scrie Bloomberg.
Gazele de sist sunt gaze naturale care au oferit SUA ocazia de a deveni cel mai mare explorator de gaze neconventionale, iar acum mari companii precum Chevron se lupta pentru a obtine licenta de exploatare si in alte tari. Polonia este de altfel tara cu cel mai mare zacamant de gaze de sist - de 5,2 milioane de metri cubi.
Si Romania sta pe o rezerva uriasa de gaze de sist, pe care au pus ochii marile companii energetice americane. Gigantul Chevron a castigat deja dreptul de a extrage aceste rezerve din sudul Dobrogei, de pe 2.500 de kilometri patrati - aproape de zece ori ,suprafata Bucurestiului. Potrivit specialistilor, exploatarea acestor gaze ar putea reduce cu 10% importurile din Rusia.
Citeste si
Guvernul SUA ar putea ramane fara bani dupa 30 septembrie