Cati bani aduc la bugetul de stat jocurile de noroc si pariurile
Jocurile de noroc de tip slot machine si pariurile in cota fixa au adus la bugetul de stat 269 milioane euro in 2012 din taxe si impozite, contribuind cu 171 milioane euro la PIB (0,13%), formand o piata de 657 milioane euro, cu un profit operational mediu de 9%, potrivit unui studiu PwC Romania.
Contributia totala la PIB, direct si indirect, prin industriile adiacente care furnizeaza bunuri si servicii celei de jocuri de noroc, a fost in 2012 de 709 milioane euro (0,5% din PIB), iar nivelul taxelor si impozitelor platite s-a ridicat la 333 milioane de euro, scrie Mediafax.
Totodata, cele doua sectoare au generat direct 24.500 locuri de munca (17.000 din segmentul jocurilor slot machine si 7.500 din cel al pariurilor in cota fixa), iar indirect alte 14.000 de posturi.
"Venitul brut din jocurile de noroc, reprezentand suma care se joaca minus castigurile revenite jucatorilor, a fost de 657 milioane euro in 2012, cu o crestere de 2% fata de anul precedent, dar in scadere semnificativa comparativ cu anul 2009, cand se situa la 813 milioane euro, pe fondul schimbarii legislatiei din acel an. Valoarea pietei nu include si piata online", a declarat marti, intr-o conferinta de presa, Bogdan Belciu, partener PwC, coordonator al studiului, finalizat in decembrie 2013.
Din totalul pietei, jocurile de tip slot machine au atras 422 milioane euro, iar pariurile in cota fixa 110 milioane euro.
Pe primul segment, taxele si contributiile colectate ca urmare a impactului direct cumuleaza aproape jumatate (47%) din totalul cifrei de afaceri, ajungand la 208 milioane euro, iar pentru pariurile in cota fixa taxele reprezinta 56% din afaceri, cu 61 milioane euro.
Cele mai mari cheltuieli ale unui organizator de astfel de jocuri sunt cele cu salariile (23%, respectiv 90 milioane euro in 2012), urmate de cele cu chiriile spatiilor (18%; 80-90 milioane euro) si taxele de exploatare (17%).
Romania se situeaza cam la doua treimi din media europeana in ceea ce priveste venitul brut din jocurile de tip slot machine la numarul de locuitori, cu 21 de euro/locuitor, comparativ cu media de 36 euro. Spre exemplu, in Italia venitul este de sase ori mai mare, ajungand la 130 de euro/locuitor.
"La noi piata este destul de fragmentata, adica jumatate dintre operatori detin circa 80% din numarul de aparate, pe cand in pietele concentrate primii 20% din operatori detin acelasi procent din numarul de aparate", a precizat Belciu.
In ceea ce priveste profitabilitatea, nivelul mediu de 9% este comparabil cu alte industrii in opinia reprezentantilor PwC. Comparativ, industria telecom este mult mai profitabila, insa retailul se situeaza sub media de profitabilitate a jocurilor de noroc.
Pe acelasi subiect: