Guvernul nu va mai impozita venituri din jocuri de noroc, pe motiv ca nu poate afla cat se castiga
Veniturile obtinute de catre persoane fizice din jocuri de noroc tip slot-machine, videoloterie, pariuri in cota fixa, jocuri de noroc on-line, jocuri caracteristice cazinourilor si cluburilor de poker nu vor mai fi impozitate de Guvern, cu argumentul ca autoritatile nu pot afla castigul acestora.
Modificarea va fi operata de Guvern prin ordonanta de urgenta, conform proiectului obtinut de Mediafax.
In prezent, veniturile obtinute de persoanele fizice din jocuri de noroc sunt considerate venituri impozabile si cuprind castigurile realizate ca urmare a participarii la jocuri de noroc, inclusiv cele de tip jack-pot, iar Codul Fiscal nu cuprinde reglementari care sa excluda din sfera impozabila veniturile realizate de persoanele fizice ca urmare a participarii la anumite tipuri de jocuri de noroc.
Cu argumentul "dificultatilor intampinate" in aplicarea reglementarilor actuale referitoare la determinarea castigului obtinut de fiecare participant persoana fizica la anumite tipuri de jocuri de noroc, Guvernul se pregateste sa elimine din sfera impozabila a veniturilor realizate din jocuri de noroc de tipul slot-machine, videoloterie, pariuri in cota fixa, jocuri de noroc on-line, precum si jocurile specifice cazinourilor si cluburilor de poker.
"Oficiul National pentru Jocuri de Noroc a identificat o serie de neajunsuri in aplicarea prevederilor fiscale in cazul veniturilor realizate de persoanele fizice ca urmare a participarii la anumite tipuri de jocuri de noroc. Astfel, s-a constatat ca este dificila determinarea venitului obtinut de participant, de la acelasi platitor sau organizator de jocuri de noroc, pentru anumite tipuri de joc: slot-machine, videoloterie, pariuri in cota fixa, jocuri de noroc on-line, jocurile specifice cazinourilor si cluburilor de poker. Avand in vedere dificultatile intampinate in aplicarea reglementarilor actuale, se propune eliminarea din sfera impozabila a veniturilor realizate din tipurile de jocuri mai sus mentionate", se arata in proiectul de ordonanta.
In document se arata ca propunerea privind neimpozitarea veniturilor realizate din participarea la anumite tipuri de jocuri de noroc va fi aplicabila si in cazul celor realizate din jocuri de noroc on-line ce vor fi licentiate in Romania in perioada urmatoare, cu asigurarea ca, pana la acest moment, statul roman nu a eliberat nicio licenta sau autorizatie de functionare pentru niciun organizator de jocuri de noroc on-line.
Conform documentului, "eventualele" reduceri ale veniturilor bugetare rezultate din neimpozitarea acestor venituri urmeaza sa fie compensate cu incasarile "provenite din modificarea taxelor" prevazute de legislatia in materie pentru desfasurarea activitatii in domeniul jocurilor de noroc, "legislatie ce urmeaza a fi aplicata odata cu intrarea in vigoare a acestei ordonante".
In aceste conditii, impactul financiar asupra bugetului de stat estimat ca urmare a aplicarii acestei modificari este estimat ca pozitiv, cu un plus de 34,2 milioane lei.
Documentul obtinut de Mediafax include si exemple de situatii in care autoritatile au constatat ca exista "dificultati in aplicarea prevederilor fiscale", respectiv in determinarea castigului la nivelul fiecarui participant si, implicit, a impozitului aferent.
Astfel, o prima situatie intalnita in practica se refera la jocurile de tip slot-machine, iar argumentul Guvernului este ca, prin natura sa, jocul de tip slot-machine presupune o activitate de scurta durata, repetata chiar de mai multe ori pe zi, de multe ori concomitent la mai multe aparate ori in mai multe locatii, cu diverse castiguri, astfel incat jucatorului nu i se poate determina castigul.
In ceea ce priveste jocul de videoloterie (Video Lotery Terminal -VLT), este avuta in vedere eliminarea din sfera impozabila a castigurilor de la acest tip de joc cu justificarea ca mentinerea acestui impozit genereaza o situatie de concurenta neloiala intre organizatorii de jocuri tip slot-machine si loteria nationala care opereaza jocul de videoloterie (VLT).
In ceea ce priveste pariurile in cota fixa, este explicat de asemenea ca mentinerea acestui impozit genereaza o situatie de concurenta neloiala intre organizatorii de jocuri traditionali (land base) si cei care vor opera pariuri in cota fixa on-line.
Aceleasi dificultati in determinarea castigurilor realizate de participantii la tipurile de jocuri mentionate anterior sunt invocate ca fiind identificate si in cazul celor obtinute de persoanele fizice din jocurile de noroc caracteristice activitatii cazinourilor, precum si celor caracteristice activitatii cluburilor de poker.
Pe acelasi subiect: